ßßß Cookit - przepis na Hiszpańskie kruche ciasteczka migdałowe

Hiszpańskie kruche ciasteczka migdałowe

nazwa

Wykonanie

Migdałowiec, hiszp. almendro, jest bardzo wytrzymałą rośliną, która nie potrzebuje specjalnych warunków do bytowania. Można uprawiać go na mało żyznych i suchych glebach. Migdałowiec nie może jednak rosnąć w miejscu, gdzie są niskie temperatury i jest wilgotno. Dlatego tak dobrze też przyjął się na terenach basenu Morza Śródziemnego, gdzie klimat w niektórych miejscach jest gorący i suchy. Wzgórza Hiszpanii porastają sady z migdałowcami. Nic więc dziwnego, że pachnące migdały są podstawowym składnikiem wielu deserów. Hiszpania jest jednym z trzech głównych producentów migdałów na świecie, zaraz po Stanach Zjednoczonych i przed Australią. Uprawia się tutaj wiele gatunków migdałów, w tym najważniejsze to Marcona, Largueta, Planeta, Valencias oraz odmiany uprawiane na Majorce. Poniżej przepis na typowe kruche ciasteczka z wykorzystaniem hiszpańskich migdałów, które mają wyraźny, nieco winny smak i świetnie nadają się do takich przepisów :)
Składniki:
100 g masła
200g cukru
200 g mąki pszennej
łyżka Amaretto(opcjonalnie)
3-4 krople aromatu migdałowego
2 duże garści płatków migdałowych
jajko
Wszystkie składniki, umieścić w robocie kuchennym. Jak zwykle przypominam, aby używać wyłącznie zimnego masła - ciastka tak przygotowane na pewno będą odpowiednio kruche, ale nie za twarde.
Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, jest gotowe. Powinno się zbić w jednolitą kulę. Powinno przy tym mocno pachnieć migdałami i masłem. Ciasto wybrać z misy robota na wcześniej przygotowaną folię spożywczą. Następnie należy nadać mu formę w miarę długiego wałka, zawinąć szczelnie w folię oraz odłożyć na nie krócej niż godzinę do lodówki celem schłodzenia. Po tym z gotowego, zimnego wałka odcinać grube na ok. 5 mm ciasteczka.
Później ciastka ułożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piec ok. 15 - 20 minut (aż spody ciastek się zezłocą).
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2014/06/hiszpanskie-kruche-ciasteczka-migdaowe.html