Wykonanie

Jest wspaniałe. Nie lekkie i puszyste, ale mięciutkie i sycące :-). Pachnące dużą ilością cynamonowej kruszonki i
migdałami... Do
kawy, dla gości - przygotowane z wyprzedzeniem, bo długo się piecze. Bezpieczne - trzeba
mieć prawdziwego pecha, by zdarzył się zakalec. Polecam!Składniki:250 g
masła4
jajka150 g drobnego
cukru do wypieków200 g
mąki pszennej200 g zmielonych
migdałów3 łyżeczki
proszku do pieczenia80 ml
maślanki250 g kandyzowanych
wiśni, lekko posiekanychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z
migdałami i
proszkiem do pieczenia, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodawać przesiane składniki, na zmianę z
maślanką i wymieszać szpatułką. Na koniec wmieszać delikatnie
wiśnie.Formę okrągłą o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do niej wyłożyć ciasto - będzie gęste; wyrównać. Posypać kruszonką.Piec około 1 - 1 , 5 godziny (w zależności od piekarnika, ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu przestudzić w formie.Kruszonka:70 g
masłapół szklanki zmielonych
migdałówpół szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
cynamonu5 łyżek
cukru demeraraWszystkie składniki umieścić w naczyniu i wyrobić
między palcami na kruszonkę.Smacznego :-).