ßßß Cookit - przepis na Ciasto migdałowe z kandyzowanymi wiśniami i kruszonką

Ciasto migdałowe z kandyzowanymi wiśniami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Jest wspaniałe. Nie lekkie i puszyste, ale mięciutkie i sycące :-). Pachnące dużą ilością cynamonowej kruszonki i migdałami... Do kawy, dla gości - przygotowane z wyprzedzeniem, bo długo się piecze. Bezpieczne - trzeba mieć prawdziwego pecha, by zdarzył się zakalec. Polecam!
Składniki:
250 g masła
4 jajka
150 g drobnego cukru do wypieków
200 g mąki pszennej
200 g zmielonych migdałów
3 łyżeczki proszku do pieczenia
80 ml maślanki
250 g kandyzowanych wiśni, lekko posiekanych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z migdałami i proszkiem do pieczenia, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodawać przesiane składniki, na zmianę z maślanką i wymieszać szpatułką. Na koniec wmieszać delikatnie wiśnie.
Formę okrągłą o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do niej wyłożyć ciasto - będzie gęste; wyrównać. Posypać kruszonką.
Piec około 1 - 1 , 5 godziny (w zależności od piekarnika, ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu przestudzić w formie.
Kruszonka:
70 g masła
pół szklanki zmielonych migdałów
pół szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
5 łyżek cukru demerara
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wyrobić między palcami na kruszonkę.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-migdalowe-z-kandyzowanymi-wisniami-i-kruszonka