ßßß
Jest wspaniałe. Nie lekkie i puszyste, ale mięciutkie i sycące :-). Pachnące dużą ilością cynamonowej kruszonki i migdałami... Do kawy, dla gości - przygotowane z wyprzedzeniem, bo długo się piecze. Bezpieczne - trzeba mieć prawdziwego pecha, by zdarzył się zakalec. Polecam!Składniki:250 g masła4 jajka150 g drobnego cukru do wypieków200 g mąki pszennej200 g zmielonych migdałów3 łyżeczki proszku do pieczenia80 ml maślanki250 g kandyzowanych wiśni, lekko posiekanychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z migdałami i proszkiem do pieczenia, odłożyć.W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodawać przesiane składniki, na zmianę z maślanką i wymieszać szpatułką. Na koniec wmieszać delikatnie wiśnie.Formę okrągłą o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do niej wyłożyć ciasto - będzie gęste; wyrównać. Posypać kruszonką.Piec około 1 - 1 , 5 godziny (w zależności od piekarnika, ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu przestudzić w formie.Kruszonka:70 g masłapół szklanki zmielonych migdałówpół szklanki mąki pszennej1 łyżeczka cynamonu5 łyżek cukru demeraraWszystkie składniki umieścić w naczyniu i wyrobić między palcami na kruszonkę.Smacznego :-).