Wykonanie
Znalazłem chwilę w natłoku tych wszystkich obowiązków, które spadły w ostatnim czasie i upiekłem przepyszny placek z
wiśniami :)

Jest odpowiednio słodki i jednocześnie kwaśny. Idealnie zrównoważone smaki. Dzięki niemu poczułem smak wiosny. Dla mnie rewelacja!ciasto (forma o średnicy ok. 23 cm):375 g
mąki pszennej135 g
cukru185 g
masła4 łyżeczki zimnej
wody1
jajkonadzienie:850 g drylowanych
wiśni*3 łyżki
mąki pszennej80 g
cukruszczypta
cynamonu*ja użyłem kupnych, w słoikuwykonanie:
Masło utrzeć z
cukrem przy pomocy miksera. Nadal miksując dodawać kolejno:
jajko,
mąkę,
wodę. Po wymieszaniu składników wyłączyć mikser i wyrobić ciasto ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na dwie części. Jedną dwa
razy większą od drugiej, owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok. 30 minut.W tym czasie
wiśnie pozbawić pestek.
Mąkę kukurydzianą,
cukier,
cynamon i
gałkę muszkatołową połączyć ze sobą i wymieszać delikatnie z
wiśniami.Wyjąć większą część ciasta z zamrażalnika i rozwałkować na cienki placek. Tortownicę (o średnicy 23 cm) posmarować
masłem i obsypać
bułką tartą. Plackiem ciasta wyłożyć dno oraz brzegi formy.
Wiśnie ułożyć na cieście.Wyjąć drugą część schłodzonego ciasta i rozwałkować na cienki prostokąt. Radełkiem wycinać paski o szerokości ok. 1,5 cm. i układać na wiśniach tworząc przeplatającą się kratkę. Z resztek ciasta ulepić wałek lub warkocz i ułożyć go dookoła ciasta tworząc ozdobny brzeg. Wierzch placka posmarować roztrzepanym
jajkiemWstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 ºC i piec przez ok. 60 minut do złotego koloru. Wystudzić i podawać.Smacznego! :)






