Wykonanie
Jakiś czas temu w Biedronce kupiłam silikonową formę na tartę..i postanowiłam w końcu ją wypróbować..Co prawda piekłam w niej już pizzę, ale ciasta na słodko jeszcze nie..i na początek wybrałam tartę ale nie z ciasta kruchego..jest to ciasto ucierane..przepis na to ciasto ma z jakiejś gazety..i było ono własnie pieczone w formie do tarty..U mnie ciasto ciut nie wyszło..tzn,samo ciasto się udało..ale za szybko [ musiałam już wychodzić do pracy,a
galaretka nie była odpowiednio wystudzona] wlałam
galaretkę i cóż..
galaretka wsiąkła w ciasto..ale i tak było pyszne...

15 dkg
mąki15 dkg
masła15 dkg
cukru2
jajka1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 duży
budyń z dodatkiem
cukru600 ml
mlekajabłkagalaretkaMasło ucierać dodając po łyżeczce
cukru i
żółtka.Na masę wsypać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i ubite na pianę
białka.Delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do foremki [ u mnie forma na tartę o średnicy 30 cm].Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu ostudzić.Na wystudzone ciasto wylać ugotowany na
mleku budyń, na
budyń ułożyć
jabłka pokrojone w cienkie półplasterki.Zalać przygotowaną wcześniej tężejącą
galaretką.Odstawić do zastygnięcia.


