Wykonanie
Ciasto najprostsze z najprostszych . Klasyk mojej mamy, bardzo częst o pojawiało się to ciasto w niedzielę i nadal się pojawia. Ostatnio nawet zrobiłyśmy razem to samo ciasto, tylko u żył yśmy innych
galaretek do masy
jabłkowej :)


Składniki:Cias to:6
jajek1 szklanka
mąki krupczatki (można pół na pół z zwykłą pszenną)3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa
jabłkowa:1 litrowy słoik prażonych
jabłek1 dowolna
galaretka (u mnie brzoskwiniowa)Sposób przygotowania:1. Ż ół tka oddzielamy od
białek,
białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym
żółtku, po trochę
cukru, mąk i z
proszkiem do pieczenia. Ciasto przekł a damy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C.2.
Jabłka przekładamy do rondelka, podgrzewamy, jak będą gorące to dosypujemy
galaretkę, ściągamy z ognia i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia gal a
retki. Masę odstawiamy by trochę ostygła.3. Wystudzony
biszkopt przekrawamy, wykładamy ciepłą, ale nie gorącą masę
jabłkową. Przykładamy drugą częścią ciasta. Ciasto ostawiamy na kilka godzin, by masa
jabłkowa stężała, Gotow y jabłecz nik posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!!!