Składniki:Biszkopt:3 jajka,1/2 szklanki mąki żytniej,1/3 szklanki cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia.Masa jabłkowa:2 średniej wielkości jabłka,1 łyżeczka budyniu waniliowego.Galaretka.Wykonanie:Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. W miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą.Tortownice o średnicy 18 cm smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180°C.Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Jabłka obieramy i trzemy na tarce, wyciskamy sok i smażymy na niewielkim ogniu. Do rozgotowanych jabłek dodajemy budyń rozpuszczony w soku jabłkowym. Jeszcze ciepłą masę wykładamy na wystudzony biszkopt.Tężejącą galaretkę wylewamy na zimną masę jabłkową.