ßßß
Nie wiem skąd moje uwielbienie do jabłek, ale kiedy sezon w pełni jem je kilogramami - jednak panuję nad tym uzależnieniem w okresie wakacyjnym! Najbardziej uwielbiam jabłka gruszkowe, pyszne soczyste i lekki posmak gruszki. Jednak nie pogardzę lekko kwaśnym jabłkiem, i właśnie do tego ciasta użyłam kwaśnych jabłek - będzie pyszota! Włączyłam swój powiedzmy artyzm dekoracji jedzenia, i jakoś staranie je poukładałam i wynocha do piekarnika! Najgorsze w pieczeniu, czy jakim kol wiek gotowaniu jest czekanie, długie żmudne oczekiwanie na deser czy bądź posiłek, w które się włożyło jakiś trud.
Składniki na placek jabłkowy:2 jajka1 szklanka mąki1 szklanka cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia6-8 średnich jabłekJaja z cukrem ubijamy na jednolitą puszystą masę, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Po połączeniu się składników, ciasto wlewamy do uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, układamy jabłka i pieczemy około 50 min w 170 stopniach bez termoobiegu.Inne wykorzystanie tego typu ciasta znajdziecie tu: link
Smacznego!