ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z jabłkami

Biszkopt z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Puszysty i delikatny biszkopt z zatopionymi, pieczonymi jabłkami.
Składniki ( na blaszkę o wymiarach ok. 22 x 30 cm )
-5 jajek
-3/4 szklanki cukru
-szklanka mąki
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-aromat
-4 średnie, twarde jabłka oraz jedno duże do dekoracji
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie półksiężyce.
Można posypać je cynamonem.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Stopniowo dosypujemy cukier i miksujemy.
Dodajemy żółtka i miksujemy.
Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach.
Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i wyrównujemy.
W ciasto wkładamy jabłka do połowy wysokości nadając im dowolny wzór.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C z termoobiegiem na 30 minut.
Wyjmujemy z piekarnika.
Po ok. 3 minutach przekładamy na deskę, zdejmujemy papier i odwracamy.
Z jednego dużego jabłka przygotowujemy dekorację.
Wystarczy zaparzyć kawę.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/11/biszkopt-z-jabkami.html