Wykonanie
Jesień w pełni więc czas na wszelkiego rodzaju jabłeczniki.Tym razem proste, szybkie ciasto do popołudniowej
kawy.Składniki:- 4
jaja,- 4 łyżki
cukru,- 4 łyżki
mąki,- 0,5 łyżeczki
proszku do pieczenie,- 4 łyżki
oleju- 4 kwaśne
jabłka,- garść
rodzynekSposób wykonania:Włączyć piekarnik i wstawić temperaturę 180°. Zanim piekarnik się nagrzeje przygotować ciasto.
Jajka ubić na puszystą masę z
cukrem. Dodać stopniowy
mąkę z dodatkiem
proszku do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać
olej i wszystko jeszcze raz delikatnie przemieszać.Blachę do pieczenia z piekarnika wyłożyć papierem. Bezpośrednio na papier zetrzeć na grubych oczkach
jabłka (najlepiej kwaśne np.; antonówki), rozsypać po całym papierze i posypać delikatnie
rodzynkami. Wymieszane ciasto wylać na
jabłka (jest dość rzadkie) i dokładnie rozprowadzić, aby
jabłka były przykryte. Blachę wstawić do piekarnika i piec ok. 25- 30 min. ( w zależności od piekarnika) do zrumienienia. Po upieczeniu placek wystawić i zwinąć w rulon jeszcze ciepły. Zostawić do ostudzenia, posypać
cukrem pudem i konsumować…Opcjonalnie placek można smarować różnymi pomadami i później dopiero zwijać. Można posmarować ciepłą
konfiturą np.:
truskawkową czy
malinową. Nam odpowiada z
bito śmietaną. W tym celu ostudzony rulon rozwijam i wypełniam ubitą
śmietaną (kubek
śmietanki 30-ki, 4 łyżki
cukru pudru, 3 łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości
wody), ponownie zwijam i zostawiam do wystudzenia. Pomocna przy zwijaniu jest folia do pieczenia.