Wykonanie
Taki ciasta jak ta babka migdałowa z marcepanem należą do moich ulubionych. Babka jest wilgotna, ma lekko ziarnista konsystencję i kawałki marcepana, który uwielbiam. Smak, lekko
migdałowy,
maślany, pyszny. Polewa z
białej czekolady, obsypana migdałowymi
płatkami jest również bardzo smaczna. Dla mnie to jedna z najpyszniejszych babek jakie
jadłam, ale ja mam słabość, do wszystkich wypieków z mielonymi
migdałami.
200 g
masła200 g drobnego
cukru4
jajka150 g marcepanu, pokrojonego w 1 cm kostkę100 g mielonych
migdałów100 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 łyżeczka ekstraktu
migdałowegopolewa z
białej czekolady:100 g
białej czekolady50 g kwaśnej
śmietany1 łyżka
likieru Amaretto, opcjonalniekilka łyżek
płatków migdałowych do posypaniaPiekarnik nagrzewamy do 175 st C, natłuszczamy i wysypujemy
mąką foremkę do babek.
Cukier z
masłem ucieramy do białości, dodajemy po jednym
jajku, dobrze ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt
migdałowy, mielone
migdały, kawałki marcepanu oraz przesianą
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli. Dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do foremki i pieczemy 55-60 minut. Studzimy w foremce przez 10 minut po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.Przygotowujemy polewę.
Śmietanę umieszczamy w niewielkim rondelku i podgrzewamy na małym gazie (ok 1 minuty) Dodajemy
czekoladę połamana na kawałki, wyłączamy gaz i mieszamy, aż
czekolada się rozpuści i połączy ze
śmietaną. Dodajemy
likier. Polewę wykładamy łyżką na wierzch ciasta i posypujemy migdałowymi
płatkami.