Wykonanie
O bułeczkach scones
pisałam przy okazji przepisu na te
dyniowe - są świetne na śniadanie lub do
kawy, dość zbite i słodkie - bardzo sycące :)Tym razem przygotowałam je z dodatkiem
malin i
białej czekolady. Cudowne połączenie !Przed chłodzeniem ciasto dzieli się na dwie części i nie trzeba wykorzystywać od razu całego ciasta. Druga część może poleżeć sobie w lodówce przez dwa kolejne dni i znów możecie upiec pyszne scones ( na śniadanie z samego rana... takie jeszcze ciepłe z
mlekiem mmm... ) w końcu to tylko 15 minut w piekarniku :)
No i są fantastyczne,
serio!Koniecznie musicie spróbować, tym bardziej, że ich przygotowanie zajmuje jedynie kilkanaście minut.
Składniki : ( na 16 sztuk )- szklanka - 250 ml ;)* 4 szklaki
mąki,* 2/3 szklanki
cukru,* 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,* 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej,* 1 łyżeczka
soli,* 230 g zimnego
masła,* 1 szklanka białych drobinek
czekoladowych lub pokrojonej w kawałki
białej czekolady,* 1 szklanka kwaśnej
śmietany,* 2 duże
jajka,* 4 łyżeczki ekstraktu
migdałowego,* 1 szklanka
malin,* 1 jako + 2 łyżki
wody, do posmarowania,* 1/2 szklanki drobinek
czekoladowych lub białej /
gorzkiej czekolady do dekoracji, - u mnie " pierwsza partia " była z białą, druga z
deserową czekoladą .
Przygotowanie :W dużej misce zmieszaj
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną i
sól.Na tarce o dużych oczkach zetrzyj do miski
masło zagnieć palcami.Dodaj drobinki
czekoladowe i wymieszaj.W osobnej misce zmieszaj kwaśną
śmietanę,
jajka, i ekstrakt
migdałowy.Połącz zawartość obu misek i delikatnie za pomocą szpatułki zmieszaj z
malinami - część z nich się rozpadnie, nie przejmuj się tym.Delikatnie podziel ciasto na dwie równe części ( będzie się kleiło ), uformuj kule, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.Wyjmij ciasto z lodówki * i z każdej kuli na wysypanej
mąką stolnicy lekko ugniatając uformuj okrąg o grubości około 2 cm i średnicy około 15 cm.
Ostrym nożem pokrój okrąg na 8 trójkątnych kawałków.Przełóż bułeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstęp około 3 cm
między kawałkami.Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 15 minut - do czasu aż będą zarumienione na wierzchu.Odstaw do ostygnięcia.W kąpieli
wodnej rozpuść pozostałą
czekoladę i polej nią bułeczki.* gotowe ciasto możesz przechowywać w lodówce do 2 dni, nie musisz piec wszystkich na raz ;)