Wykonanie
Wilgotne ciasto
czekoladowe dołączyło do kolekcji moich
czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta
czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu
czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny
biszkopt jest przełożony
czekoladowo-
śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.
250 g ciemnej
czekolady250 g
masła5
jajek50 g jasnego
cukru muscovado125 g
mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką
proszku do pieczenia i małą szczyptą
soli)75 g mielonych
migdałówMasa czekoladowa:150 ml
śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej
czekolady, połamanej
Czekoladę i
masło umieszczamy w misce nad parującą
woda i rozpuszczamy.
Jajka i
cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą
mąkę,
migdały oraz rozpuszczoną
czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o
boku 23 cm. Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy ok 35 minut. Przenosimy ciasto na kratkę i studzimy.
Śmietankę podgrzewamy w rondelku, aż się prawie zagotuje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy
czekoladę. Zostawiamy, aż do momentu, gdy
czekolada się rozpuści. Mieszamy, aż do uzyskania gładkiej polewy. Ciasto horyzontalnie dzielimy na pół. 1/3 czekoladowej masy i rozsmarowujemy na pierwszym placku, przykrywamy drugim a na wierzchu i bokach rozsmarowujemy pozostałą część masy.Przepis z książki F.Barnum-
Bobb "200 chocolate recipes"