Wykonanie
            MAZUREK z 
migdałową masąFRANGIPANE

Wielki Tydzień czas zacząć. W sensie przygotowań do ucztowania. Zaczynamy po polsku, a więc od Mazura...tzn mazurka. Zagościł on w zeszłym roku na mym 
stole...Jakiś czas temu - czytaj ponad rok temu - kulinarna działka Przy 
Stole Państwa Białych w Zwierciadle została zamieniona na kulinarne Przy 
Stole Zosi Różyckiej i Oli Szwarc. Początkowo byłam trochę smutna pożegnaniem Państwa Białych. Jednak nowy styl kącika kulinarnego Zwierciadła mnie zachwycił. Przepisy również. Od ręki na zeszłą Wielkanoc wypróbowałam przepis na mazurka, którego dzisiaj Wam prezentuję. Mój pierwszy zachwyt zdjęciami i szybkimi przepisami, przeszedł w euforię, gdy mazurka spróbowałam. Kulinarną fascynację podzieliła cała moja Rodzinka, także i w tym roku mazur ten zagości na mym 
stole.Zaś miłość do szybkich, zdrowych i naprawdę świetnych przepisów Zosi i Oli, rozkwita ze zdwojona siłą... Ich piernik na Boże Narodzenie zniknął tak szybko, że zdjęcia są zbyt rozmazane, bym mogła się nimi z 
Wami podzielić, ale...przecież pierniki nie 
jada się tylko od Święta, więc...
Póki co : Mazura czas zacząć 
Drodzy Panowie i 
Panie!Przepis zamieszczam już dziś na specjalnie życzenie pewnej Zagonionej Pani Ratownik...i genialnej Pedagog w jednym ;) z pozdrowieniami dla Ani O.Składniki : (czas przygotowania 70 minut - razem z pieczeniem ;) )kruchy spód:150 g zmielonych 
migdałów150 g 
mąki100 g 
masła60 g 
cukrujajkoszczypta 
soliforma o średnicy 24 cm - ja zrobiłam w zwykłej blaszcemasa frangipane:125 g zmielonych 
migdałów125 g miękkiego 
masła125 g 
cukru2 łyżki 
mąki2 
jajaszczypta 
solipłatki migdałowe do dekoracjiPołączyć 
mąkę z 
migdałami, 
solą i 
cukrem. Wmieszać 
masło, wbić 
jajko, zagnieść. Podsypując 
mąką, rozwałkować i wyłożyć nim formę. Piec w 180'C 15-20 minut.Zmielone 
migdały zmiksować z miękkim 
masłem, 
cukrem, 
mąką, 
sola i 
jajami.Wyłożyć na podpieczony spód i udekorować 
płatkami migdałowymi. Piec w 170'C ok. 40 minut. Smaczności !!! :)Więcej Wielkanocnych Inspiracji znajdziecie po kliknięciu na poniższy skrót zapraszam :)
