ßßß Cookit - przepis na Rolada wieprzowo-drobiowa z grzybami leśnymi

Rolada wieprzowo-drobiowa z grzybami leśnymi

nazwa

Wykonanie

24 lipca 2014
Składniki:
Warstwa wieprzowa:
700g. schabu bez kości
1 jako
3 łyżki mleka
1 szklanka bułki tartej
1 łyżeczka:
soli , pieprzu , chili ,
Warstwa drobiowa:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
1 łyżeczka:
soli,pieprzu, suszonych pomidorów ( można użyć z młynka lub przyprawy do pomidorów i mozzarelli)
Farsz grzybowy:
500g.ugotowanych grzybów leśnych (prawdziwków , podgrzybków , maślaków , opieniek) mogą być mrożone.
1 łyżka czosnku granulowanego
4 ugotowane w całości małe młode marchewki( uprzednio obrane)
Dodatkowo:
150 g. sera żółtego w kawałku ( u mnie Gouda)
Olej do smażenia
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego/ blaszki
Folia spożywcza
Przygotowanie:
Warstwa wieprzowa: Mięso muyjemy , osuszamy , oczyszczamy z błonek/tłuszczu , kroimy na mniejsze kawałki.
Mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Dodajemy resztę składników ( jajko , mleko , bułkę tartą oraz przyprawy) wyrabiamy rękoma na jednolitą masę.
Przekładamy ją na rozwiniętą folię spożywczą , rozwałkowujemy na dość gruby placek.
Warstwa drobiowa: Mięso myjemy , osuszamy , oczyszczamy z błonek , kroimy na mniejsze kawałki.
Mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Dodajemy resztę składników ( jajko , bułkę tartą oraz przyprawy) wyrabiamy rękoma na jednolitą masę.
Przekładamy na masę wieprzową , rozsmarowujemy ją po całości.
Farsz grzybowy: Grzyby osuszamy , ( mrożone uprzednio rozmrażamy i myjemy) kroimy drobno.
Przekładamy na warstwy mięsne , rozsmarowujemy.
Na początek rolady kładziemy marchewki.
Za pomocą foli spożywczej boki zawijamy do środka a następnie w rulon.
Gotową roladę oprószamy mąką z obu stron.
Na patelni rozgrzewamy olej obsmażamy mięso.
Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach.
Naczynie żaroodporne/blaszkę smarujemy masłem , przekładamy mięso , posypujemy je obficie serem.
Pieczemy roladę 45 min. w nagrzanym piekarniku do 180st.
Upieczone mięso kroimy w plastry.
Podajemy na ciepło do dania głównego , jako przystawkę lub dodatek do pieczywa.
Smacznego
Post navigation
Ogórki w tym wydaniu są bardzo ostre , idealne jako imprezowa przekąska. Ketchup fajnie dopełnia ich smak a forma podania sprawia że są oryginalne i jedyne w swoim rodzaju :)
W tym cieście każdy znajdzie kawałek dla siebie.Orzechowy biszkopt ,orzeźwiająca galaretka , słodkie ptasie mleczko i budyń który świetnie współgra z resztą składników. Ciasto jest lekko słodkie a na pewno warte grzechu.Idealne na chłodniejsze wieczory do filiżanki kawy lub kakao :) →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/rolada-jest-odrobine-pracochlonna-lecz-efekt-koncowy-wynagradza-trud-przygotowania-kazda-warstwa-doswiadcza-nasze-kubki-smakowe-o-nowe-doznanie-po-prostu-pycha