Wykonanie
24 lipca 2014Składniki:Warstwa wieprzowa:700g.
schabu bez kości1 jako3 łyżki
mleka1 szklanka
bułki tartej1 łyżeczka:
soli ,
pieprzu ,
chili ,Warstwa drobiowa:1 podwójna
pierś z kurczaka1
jajko1/2 szklanki
bułki tartej1 łyżeczka:
soli,
pieprzu,
suszonych pomidorów ( można użyć z młynka lub
przyprawy do
pomidorów i
mozzarelli)Farsz
grzybowy:500g.ugotowanych
grzybów leśnych (
prawdziwków , podgrzybków ,
maślaków , opieniek) mogą być mrożone.1 łyżka
czosnku granulowanego4 ugotowane w całości małe
młode marchewki( uprzednio obrane)Dodatkowo:150 g.
sera żółtego w kawałku ( u mnie Gouda)
Olej do smażenia
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego/ blaszkiFolia spożywcza
Przygotowanie:Warstwa wieprzowa:
Mięso muyjemy , osuszamy , oczyszczamy z błonek/tłuszczu , kroimy na mniejsze kawałki.Mielimy dwukrotnie w maszynce do
mielenia mięsa.Dodajemy resztę składników (
jajko ,
mleko ,
bułkę tartą oraz
przyprawy) wyrabiamy rękoma na jednolitą masę.Przekładamy ją na rozwiniętą folię spożywczą , rozwałkowujemy na dość gruby placek.Warstwa drobiowa:
Mięso myjemy , osuszamy , oczyszczamy z błonek , kroimy na mniejsze kawałki.Mielimy dwukrotnie w maszynce do
mielenia mięsa.Dodajemy resztę składników (
jajko ,
bułkę tartą oraz
przyprawy) wyrabiamy rękoma na jednolitą masę.Przekładamy na masę wieprzową , rozsmarowujemy ją po całości.Farsz
grzybowy:
Grzyby osuszamy , ( mrożone uprzednio rozmrażamy i myjemy) kroimy drobno.Przekładamy na warstwy
mięsne , rozsmarowujemy.Na początek rolady kładziemy
marchewki.Za pomocą foli spożywczej boki zawijamy do środka a następnie w rulon.Gotową roladę oprószamy
mąką z obu stron.Na patelni rozgrzewamy
olej obsmażamy
mięso.
Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach.Naczynie żaroodporne/blaszkę smarujemy
masłem , przekładamy
mięso , posypujemy je obficie
serem.Pieczemy roladę 45 min. w nagrzanym piekarniku do 180st.Upieczone
mięso kroimy w plastry.Podajemy na ciepło do dania głównego , jako przystawkę lub dodatek do
pieczywa.SmacznegoPost navigation←
Ogórki w tym wydaniu są bardzo ostre , idealne jako imprezowa przekąska.
Ketchup fajnie dopełnia ich smak a forma podania sprawia że są oryginalne i jedyne w swoim rodzaju :)W tym cieście każdy znajdzie kawałek dla siebie.
Orzechowy biszkopt ,orzeźwiająca
galaretka , słodkie ptasie mleczko i
budyń który świetnie współgra z resztą składników. Ciasto jest lekko słodkie a na pewno warte grzechu.Idealne na chłodniejsze wieczory do filiżanki
kawy lub
kakao :) →