ßßß
Polecam przepis na placek węgierski z gulaszem i sosem jogurtowym..Składniki:Gulasz:1/2 kg chudej wołowiny1 papryka czerwona1 papryka zielona1 papryczka pepperoni1 cebula3 ząbki czosnku5-6 pieczarekziele angielskie,liść laurowypapryka słodka ,ostra,pieprz ,pieprz cayenne ,sólolej + masło do smażenia1 łyzka mąkiPlacki ziemniaczane (na 3 porcje)ok. 1,2 kg ziemniaków1 jajko2 czubate łyżki mąki1 cebulasól, pieprzłyżka majerankuolej do smażeniaDodatkowo sos koperkowo -śmietanowy przepis podany oddzielnie..http://www.ugotujmycos.pl/sos-jogurtowy/Wykonanie:Po umyciu i osuszeniu kroimy wołowine na kawałki ..przesmażamy z obu stron aż do zamknięcia por i zarumienienia.,dolewamy wodę.przykrywamy i dusimy około 30 minut na wolnym ogniu..Cebulę,papryki ,pieczarki kroimy w paski..przesmażamy cebulę do zeszklenia dodajemy papryki oraz pieczarki i pokrojony czosnek..dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem kilka minut..przekładamy do mięsa ,dodajemy liśc laurowy ,ziele angielskie.po zdjeciu z ognia dodajemy pozostałe przyprawy i sól..Przykrywamy i dusimy razem około 15-20 minut..musi mieć ostry smak..Jeżeli ktoś lubi ketschup można dodać razem wymieszać i przesmażać chwilkę..Zrobić sos.Gdy już gulasz będzie gotowy, można zacząć smażyć placki.Na patelni rozgrzać olej. Z masy ziemniaczanej odlać wodę i nakładać łyżką na patelnię. Wygładzić placek na całą powierzchnię patelni. Nie może być za gruby ani za cienki.Gdy spód się zarumieni, przełożyć delikatnie na drugą stronę (najlepiej pomagać sobie szerokimi łopatkami, żeby się nie rozleciał).Usmażony placek ziemniaczany nałożyć na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałożyć gulasz i przykryć drugą połówką (złożyć jak omleta). Wierzch polać sosem..Podawać z surówką ..SmacznegoPowiązany przepis:sernik cytrynowykania smażonaWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z brokułami i kurczakiemAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczeniakarkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy