ßßß Cookit - przepis na placek węgierski z gulaszem i sosem jogurtowym

placek węgierski z gulaszem i sosem jogurtowym

nazwa

Wykonanie

Home
DANIA MIĘSNE
placek węgierski z gulaszem i sosem jogurtowym
Polecam przepis na placek węgierski z gulaszem i sosem jogurtowym..
Składniki:
Gulasz:
1/2 kg chudej wołowiny
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryczka pepperoni
1 cebula
3 ząbki czosnku
5-6 pieczarek
ziele angielskie,liść laurowy
papryka słodka ,ostra,pieprz ,pieprz cayenne ,sól
olej + masło do smażenia
1 łyzka mąki
Placki ziemniaczane (na 3 porcje)
ok. 1,2 kg ziemniaków
1 jajko
2 czubate łyżki mąki
1 cebula
sól, pieprz
łyżka majeranku
olej do smażenia
Dodatkowo sos koperkowo -śmietanowy przepis podany oddzielnie..http://www.ugotujmycos.pl/sos-jogurtowy/
Wykonanie:
Po umyciu i osuszeniu kroimy wołowine na kawałki ..przesmażamy z obu stron aż do zamknięcia por i zarumienienia.,dolewamy wodę.przykrywamy i dusimy około 30 minut na wolnym ogniu..
Cebulę,papryki ,pieczarki kroimy w paski..przesmażamy cebulę do zeszklenia dodajemy papryki oraz pieczarki i pokrojony czosnek..dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem kilka minut..przekładamy do mięsa ,dodajemy liśc laurowy ,ziele angielskie.po zdjeciu z ognia dodajemy pozostałe przyprawy i sól..Przykrywamy i dusimy razem około 15-20 minut..musi mieć ostry smak..Jeżeli ktoś lubi ketschup można dodać razem wymieszać i przesmażać chwilkę..Zrobić sos.
Gdy już gulasz będzie gotowy, można zacząć smażyć placki.
Na patelni rozgrzać olej. Z masy ziemniaczanej odlać wodę i nakładać łyżką na patelnię. Wygładzić placek na całą powierzchnię patelni. Nie może być za gruby ani za cienki.
Gdy spód się zarumieni, przełożyć delikatnie na drugą stronę (najlepiej pomagać sobie szerokimi łopatkami, żeby się nie rozleciał).
Usmażony placek ziemniaczany nałożyć na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałożyć gulasz i przykryć drugą połówką (złożyć jak omleta). Wierzch polać sosem..
Podawać z surówką ..
Smacznego
Powiązany przepis:
sernik cytrynowy
kania smażona
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/placek-wegierski-z-gulaszem-i-sosem-jogurtowym