Wykonanie
HomeDANIA
MIĘSNEplacek węgierski z gulaszem i
sosem jogurtowymPolecam przepis na placek węgierski z gulaszem i
sosem jogurtowym..Składniki:Gulasz:1/2 kg chudej
wołowiny1
papryka czerwona1
papryka zielona1
papryczka pepperoni1
cebula3 ząbki
czosnku5-6
pieczarekziele angielskie,
liść laurowypapryka słodka ,ostra,
pieprz ,
pieprz cayenne ,
sólolej +
masło do smażenia1 łyzka
mąkiPlacki ziemniaczane (na 3 porcje)ok. 1,2 kg
ziemniaków1
jajko2 czubate łyżki
mąki1
cebulasól,
pieprzłyżka
majerankuolej do smażeniaDodatkowo sos
koperkowo -
śmietanowy przepis podany oddzielnie..http://www.ugotujmycos.pl/sos-jogurtowy/Wykonanie:Po umyciu i osuszeniu kroimy
wołowine na kawałki ..przesmażamy z obu stron aż do zamknięcia
por i zarumienienia.,dolewamy
wodę.przykrywamy i dusimy około 30 minut na wolnym ogniu..
Cebulę,
papryki ,
pieczarki kroimy w paski..przesmażamy
cebulę do zeszklenia dodajemy
papryki oraz
pieczarki i pokrojony
czosnek..dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem kilka minut..przekładamy do
mięsa ,dodajemy
liśc laurowy ,
ziele angielskie.po zdjeciu z ognia dodajemy pozostałe
przyprawy i
sól..Przykrywamy i dusimy razem około 15-20 minut..musi
mieć ostry smak..Jeżeli ktoś lubi
ketschup można dodać razem wymieszać i przesmażać chwilkę..Zrobić sos.Gdy już gulasz będzie gotowy, można zacząć smażyć placki.Na patelni rozgrzać
olej. Z masy ziemniaczanej odlać
wodę i nakładać łyżką na patelnię. Wygładzić placek na całą powierzchnię patelni. Nie może być za gruby ani za cienki.Gdy spód się zarumieni, przełożyć delikatnie na drugą stronę (najlepiej pomagać sobie szerokimi
łopatkami, żeby się nie rozleciał).Usmażony placek ziemniaczany nałożyć na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałożyć gulasz i przykryć drugą połówką (złożyć jak omleta). Wierzch polać sosem..Podawać z surówką ..SmacznegoPowiązany przepis:sernik
cytrynowykania smażonaWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy