Wykonanie

Wiem mocno kaloryczne danie, ale jakie dobre :)Składniki na
wywar:1
golonka ok. 1,7 kg
włoszczyzna1 duża
cebula5
liści laurowych4 ziaren
ziela angielskiego10 ziaren
pieprzu1 kopiasta łyżka
soliGolonkę w miarę konieczności opalić nad palnikiem. Włożyć do garnka i zalać
wodą, dodać warzywa, urażoną na suchej patelni
cebule,
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz i kopiastą łyżkę
soli.Gotować na wolnym ogniu godzinę. Wystudzić
golonkę w garnku z
wywarem.Składniki na sos:1 łyżeczka nasion
kminku1 łyżeczka ziaren
kolendry1 łyżeczka ziaren
gorczycy1 łyżeczka
pieprzu syczuańskiego1 łyżeczka
płatków papryki chili1 łyżka
smalcu2 średnie
cebule3 ząbki
czosnku3 średnie
marchewki2 gałązki
tymianku1 kopiasta łyżeczka
papryki w proszku1 kopiasta łyżeczka wędzonej
papryki w proszku (opcjonalnie)1 szklanka
jasnego piwa (ja użyłam
piwa miodowego)1 kopiasta łyżeczka
miodu2 łyżeczki
sosu sojowegoW brytfannie uprażyć suche
przyprawy (nasiona
kminku, ziarnka
kolendry,
gorczycy,
pieprzu syczuańskiego,
płatki papryki chili), dodać
smalec, roztopić.
Cebulę pokrojoną w piórka,
czosnek pokrojony w
płatki, dodać do przypraw, podsmażyć 1 min. Dodać
marchewkę pokrojoną w ćwiartki, gałązki
tymianku, podsmażyć. Jak
marchewka się skarmelizuje dodać
papryki w proszku i zalać wszystko chochlą
wywaru z
golonki. Położyć
golonkę na wytworzonym sosie, podlać sosem, częścią
piwa i włożyć do nagrzanego piekarnika do 2 00 ° C. Piec 30 min często obracając, podlewając
piwem i sosem.Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 150 ° C. Po 30 min. (kiedy temp. w piekarniku zmniejszy się do 150 ° C) polać
golonkę miodem zmieszanym z
wywarem z
golonki i
sosem sojowym. Piec jeszcze 1,5 godz. często obracając i polewając wytworzonym sosem. W razie konieczności uzupełniać sos
wywarem z
golonki.Składniki na
kapustę1 kg
kapust kiszonej1
cebula3 kapelusze
grzybów suszonych10 wędzonych
śliwek bez pestek10
suszonych moreli2 łyżki mejeranku2 łyżki
kminku1
liść laurowy2 ziarenka
ziela angielskiegopieprz do smakuopcjonalnie
sólKapustę opłukać, pokroić, włożyć do garnka i wlać kilka łyżek
wywaru z gotowania
golonki. Dodać namoczone
grzyby, wędzone
śliwki,
suszone morele, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na
maśle cebulę,
ziele angielskie i
liść laurowy,
kminek,
majeranek,
pieprz. Gotować do miękkości.
Golonkę podawać na
kapuście polaną wytworzonym sosem z upieczoną
marchewką i
ziemniakami puree lub z
wody .Źródło przepisu nieco zmodyfikowane: "Kuchenne rewolucje. Przepisy
Magdy Gessler"