ßßß Cookit - przepis na Pieczona golonka z kapustą podlewana piwem

Pieczona golonka z kapustą podlewana piwem

nazwa

Wykonanie

Wiem mocno kaloryczne danie, ale jakie dobre :)
Składniki na wywar:
1 golonka ok. 1,7 kg
włoszczyzna
1 duża cebula
5 liści laurowych
4 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
1 kopiasta łyżka soli
Golonkę w miarę konieczności opalić nad palnikiem. Włożyć do garnka i zalać wodą, dodać warzywa, urażoną na suchej patelni cebule, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i kopiastą łyżkę soli.
Gotować na wolnym ogniu godzinę. Wystudzić golonkę w garnku z wywarem.
Składniki na sos:
1 łyżeczka nasion kminku
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
1 łyżeczka płatków papryki chili
1 łyżka smalcu
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
3 średnie marchewki
2 gałązki tymianku
1 kopiasta łyżeczka papryki w proszku
1 kopiasta łyżeczka wędzonej papryki w proszku (opcjonalnie)
1 szklanka jasnego piwa (ja użyłam piwa miodowego)
1 kopiasta łyżeczka miodu
2 łyżeczki sosu sojowego
W brytfannie uprażyć suche przyprawy (nasiona kminku, ziarnka kolendry, gorczycy, pieprzu syczuańskiego, płatki papryki chili), dodać smalec, roztopić. Cebulę pokrojoną w piórka, czosnek pokrojony w płatki, dodać do przypraw, podsmażyć 1 min. Dodać marchewkę pokrojoną w ćwiartki, gałązki tymianku, podsmażyć. Jak marchewka się skarmelizuje dodać papryki w proszku i zalać wszystko chochlą wywaru z golonki. Położyć golonkę na wytworzonym sosie, podlać sosem, częścią piwa i włożyć do nagrzanego piekarnika do 2 00 ° C. Piec 30 min często obracając, podlewając piwem i sosem.
Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 150 ° C. Po 30 min. (kiedy temp. w piekarniku zmniejszy się do 150 ° C) polać golonkę miodem zmieszanym z wywarem z golonki i sosem sojowym. Piec jeszcze 1,5 godz. często obracając i polewając wytworzonym sosem. W razie konieczności uzupełniać sos wywarem z golonki.
Składniki na kapustę
1 kg kapust kiszonej
1 cebula
3 kapelusze grzybów suszonych
10 wędzonych śliwek bez pestek
10 suszonych moreli
2 łyżki mejeranku
2 łyżki kminku
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
pieprz do smaku
opcjonalnie sól
Kapustę opłukać, pokroić, włożyć do garnka i wlać kilka łyżek wywaru z gotowania golonki. Dodać namoczone grzyby, wędzone śliwki, suszone morele, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle cebulę, ziele angielskie i liść laurowy, kminek, majeranek, pieprz. Gotować do miękkości.
Golonkę podawać na kapuście polaną wytworzonym sosem z upieczoną marchewką i ziemniakami puree lub z wody .
Źródło przepisu nieco zmodyfikowane: "Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler"
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2013/11/pieczona-golonka-z-kapusta-podlewana.html