Wykonanie
Danie na zdecydowanie chłodniejsze dni. Najlepiej smakuje z puree z
grochu albo z
kapustą i
piwem.SKŁADNIKI:2 duże lub 4 małe
golonki wieprzowe2
marchewkiliść laurowykilka ziaren
pieprzu i
ziela angielskiegosól2 -3 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
miodu2 -3 łyżki
oleju2 ząbki
czosnku1/2 puszki
piwaGolonki umyć, jeśli trzeba opalić. Włożyć do garnka i zalać zimną
wodą. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości (ok 2-3 godzin). W połowie gotowania posolić , dodać
marchewkę,
pieprz,
ziele angielskie i
liść laurowy. Przygotować marynatę: wymieszać
sos sojowy,
miód i
olej, wycisnąć
czosnek. Można dodać łyżeczkę
musztardy.
Golonki wyjąć z garnka i przełożyć do zalewy. Wstawić na noc do lodówki. Co jakiś czas obrócić, aby
mięso jednolicie pokryło się marynatą. Przełożyć do brytfanny, polać marynatą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Podczas pieczenia obracać. Polać
piwem. Piec ok. 30 minut, aż skórka się ładnie zrumieni.