Wykonanie
Staram się ,,jeść zgodnie z
porami roku", a przynajmniej używać produktów sezonowych. Zimą wybór świeżych, nieimportowanych warzyw jest dosyć ograniczony. Dlatego aby urozmaicić menu zestawiam różne warzywa i techniki przygotowania.Upieczone warzywa mają bardziej wyrazisty smak, niż gotowane i najczęściej stają się lekko słodkie (to wynik karmelizacji
cukrów).Jeśli chcecie przygotować wyjątkowo smakowita zupę z 2-3 dowolnych warzyw, wystarczy je krótko podpiec w piekarniku, następnie zalać niewielką ilością
wody, podgotować i zmiksować. Jest to ,,przepis" na przygotowanie zupy z pieczonych warzyw:
marchew,
pasternak,
seler,
kalafior,
ziemniaki,
brukselka,
kapusta,
cebula,
czosnek,
bataty,
pietruszka,
dynia.Wracając do sałatki będącej tematem wpisu, to jest dobra propozycją na kolację, obiad lub II śniadanie. Smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno. Jest lekko słodka z nutą goryczki (z
brukselki), ma chrupkie dodatki i bardzo smaczny dressing
cytrynowo-
miodowy.
Składniki:0,5 kg
brukselki0 , 5 kg dyni4 kromki
wiejskiego chleba na zakwasie
pestki dynisól do smaku
olej rzepakowyDressing
cytrynowo-
miodowy2 łyżki
soku z cytryny + ewentualnie skórka otarta z 1/2
cytryny1 łyżka płynnego
miodu5 łyżek
oliwy z oliwek1-2 szczypty
soli1 szczypta mielonego
pieprzu (czerwonego lub czarnego)Przygotowanie:
Brukselkę umyć i obrać z zewnętrznych listków. Przełożyć do blaszki do pieczenia i skropić
olejem.Z dyni odkroić skórkę i usunąć pestki. Następnie pokroić w kostkę, przełożyć do blaszki do pieczenia i skropić
olejem.
Dynię i
brukselkę (każdą w osobnej blaszce) wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Po kilkunastu minutach warzywa powinny być miękkie (trzeba to sprawdzić nakłuwając je widelcem), zazwyczaj
dynia potrzebuje mniej czasu na upieczenia niż
brukselka. Jeśli
dynia jest miękka, należy ją wyjąć z piekarnika, a
brukselkę pozostawić do upieczenia.Z
chleba zrobić grzanki. Kromki
chleba posmarować
olejem, pokroić na kawałki i zrumienić w piekarniku lub na suchej patelni.
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.W dużej salaterce wymieszać upieczoną
dynie,
brukselkę, grzanki, całość posypać
pestkami dyni.Składniki dressingu dokładnie wymieszać i skropić nim
sałatkę.Smacznego