ßßß


Składniki:0,5 kg brukselki0 , 5 kg dyni4 kromki wiejskiego chleba na zakwasiepestki dynisól do smakuolej rzepakowyDressing cytrynowo-miodowy2 łyżki soku z cytryny + ewentualnie skórka otarta z 1/2 cytryny1 łyżka płynnego miodu5 łyżek oliwy z oliwek1-2 szczypty soli1 szczypta mielonego pieprzu (czerwonego lub czarnego)Przygotowanie:Brukselkę umyć i obrać z zewnętrznych listków. Przełożyć do blaszki do pieczenia i skropić olejem.Z dyni odkroić skórkę i usunąć pestki. Następnie pokroić w kostkę, przełożyć do blaszki do pieczenia i skropić olejem.Dynię i brukselkę (każdą w osobnej blaszce) wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Po kilkunastu minutach warzywa powinny być miękkie (trzeba to sprawdzić nakłuwając je widelcem), zazwyczaj dynia potrzebuje mniej czasu na upieczenia niż brukselka. Jeśli dynia jest miękka, należy ją wyjąć z piekarnika, a brukselkę pozostawić do upieczenia.Z chleba zrobić grzanki. Kromki chleba posmarować olejem, pokroić na kawałki i zrumienić w piekarniku lub na suchej patelni.Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.W dużej salaterce wymieszać upieczoną dynie, brukselkę, grzanki, całość posypać pestkami dyni.Składniki dressingu dokładnie wymieszać i skropić nim sałatkę.Smacznego