Wykonanie
Mega zdrowa i pyszna
sałatka z pieczonymi
burakami i delikatnym
sosem musztardowo-
miodowym. Przygotowanie takiej sałatki nie wymaga dużo pracy, wystarczy upiec wcześniej tylko
buraki.Kto nie zna smaku pieczonego
buraka proponuję spróbować, zapewniam gotować ich nigdy więcej nie będziecie. Podczas pieczenia wszystkie witaminy i smak pozostają w
buraku, a do tego
burak nie
traci koloru.
Sałatka jest lekka i bardzo sycąca, świetnie pasuje do
Kaczki pieczonej z
jabłkami lub po dodaniu ugotowanej
kaszy gryczanej niepalonej jako samodzielny smaczny posiłek bezmięsny.Składniki:2 średnie
burakiopakowanie dowolnej
sałaty mix2 łyżki
miodu2 łyżki
musztardy2 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju rzepakowego1 łyżka
soku z cytrynysólpieprz mielonydodatkowo:folia aluminiowaPrzygotowanie:
Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1,5 godziny (czas zależy jak duże mamy
buraki). Po upieczeniu wystudzić, obrać i pokroić w niezbyt grube słupki.Wymieszać
miód,
musztardę,
oliwę i
sok z cytryny, aby powstał jednolity sos.
Sałatę i
buraki polać sosem i doprawić
solą i
pieprzem do smaku.