Wykonanie
Ostatnio zapowiadałam Wam zmiany na blogu i oto ich pierwsza część. Dzisiaj mam dla Was długi post, który szykuję już od kilku dni. Jeśli
śledzicie mojego snapa, to mniej więcej wiecie co tutaj się znajdzie :)Rok temu prawie nic nie zrobiłam na Halloween, dlatego teraz postanowiłam się lepiej przygotować. Mam całe mnóstwo pomysłów, które stopniowo znajdą się na blogu. Zapraszam Was na pierwszą część inspiracji z przepysznymi babeczkami (nie można się od nich oderwać), fantastycznym popcornem (w pomysłowym naczyniu) i genialną
kawą.Oczywiście nie może zabraknąć nietoperzy i
dyniowego akcentu, ale zaraz wszystko Wam
powiem. Po kolei :)PS. Zapraszam Was również na drugą część w
pisu tutaj

Mocno
czekoladowe babeczki z NutelląBabeczki są naprawdę pyszne, dzisiaj zostawiłam z nimi M. i mówił, że bardzo się powstrzymywał żeby nie zjeść wszystkich. Przepis znaleziony tutaj, zmodyfikowany.Potrzebujemy:pół szklanki
mąki pszennej1 łyżeczkę
sody oczyszczonej1/3 szklanki zmielonych
orzechów laskowych lub włoskich120 g
masła55 g posiekanej
gorzkiej czekolady2 duże
jajka3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiniecałe pół szklanki
jogurtu greckiego (może być też kwaśna
śmietana)
Mąkę,
orzechy i
sodę mieszamy ze sobą.W garnuszku rozpuszczamy
masło, zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną
czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy aż nieco ostygnie.W misie miksera miksujemy całe
jajka (bez rozdzielania) wraz z
cukrem do wypieków. Miksujemy do momentu aż
jajka zrobią się jasne. Dodajemy ekstrakt z
wanilii i miksujemy dalej.Dodajemy
czekoladę z
masłem, dalej ubijamy.Następnie dodajemy
jogurt grecki na zmianę z suchymi składnikami i mieszamy szpatułką do połączenia się składników (nie mieszamy "zbyt dokładnie").Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wlewamy masę do 2/3 wysokości foremek. Pieczemy w 170 stopniach przez 20-22 minuty - do suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy na kratce.
Krem czekoladowy:duży słoik Nutelli (350 g)250 g schłodzonego
serka presidentW każdej babeczce wydrążamy z wierzchu za pomocą małej łyżeczki dziurkę. Do środka nakładamy łyżeczkę nutelli.Pozostałą nutellę miksujemy z
serkiem, schładzamy i wykładamy na babeczki (babeczki muszą być przestudzone).

Dekoracja nietoperze:potrzebujemy:wykałaczki,czarny i biały papier z bloku technicznego,czarny mazak,ołówek,nożyczki i klej.Na białej kartce technicznej rysujemy wzór nietoperza. Wycinamy, odrysowujemy ołówkiem na czarnym papierze, wycinamy. Z białej kartki wycinamy kółka na oczy, przyklejamy klejem do czarnych nietoperzy, rysujemy w środku oczu czarne kółeczka.Dwa nietoperze smarujemy klejem, przykładamy w środek wykałaczkę, sklejamy. Odstawiamy do wyschnięcia.Gotowe ozdoby wbijamy w babeczki.

Karmelowy popcorn:200 g suszonych
ziaren kukurydzy3 łyżki
oleju4 łyżki
białego cukru1/4 szklanki
wody8 łyżek
śmietany kremówki1 łyżka
masłaszczypta
soliPopcorn przygotowujemy domową metodą - do garnka wlewamy
olej, wsypujemy
kukurydzę i przykrywamy! (bardzo ważne, inaczej wystrzela nam całą kuchnię:).Wstawiamy na średni ogień, co jakiś czas potrząsamy garnkiem. Usłyszymy pojedyncze "strzały", następnie całą salwę i wszystko ucichnie. To jest znak, że popcorn jest gotowy.

Do małego garnka o grubszym dnie wsypujemy
cukier (równomiernie), wstawiamy na średni ogień i zostawiamy do rozpuszczenia i uzyskania brązowego koloru (oby nie bardzo ciemnego, wtedy może się zacząć przypalać i będzie gorzki). Nie mieszamy, nie ruszamy, wszystko dzieje się samo.Gdy
cukier jest rozpuszczony i brązowy, wlewamy
wodę i energicznie mieszamy. Przez chwilę będzie pryskać i bardzo bulgotać, ale to nic strasznego :)Gotujemy kilka minut do rozpuszczenia
cukru, dodajemy
śmietanę kremówkę i gotujemy kolejne kilka minut do zgęstnienia. Na koniec dodajemy masełko i
sól, gotujemy jeszcze dwie minutki. Cały czas mieszamy.Zdejmujemy z ognia, polewamy nasz popcorn, mieszamy. Gotowe :)

Sposób podania w dyni ze skrzydełkami:Dyni odcinamy czubek (kapelusz), wydrążamy miąższ z pestkami. Środek myjemy i osuszamy. W środku wykładamy folią aluminiową, wsypujemy gotowy popcorn.Z czarnego papieru wycinamy skrzydełka nietoperza (wielkość dowolna), najważniejsze żeby były cztery takie same. Dwa skrzydełka smarujemy klejem, do środka wkładamy wykałaczkę tak, żeby po wbiciu w
dynię skrzydła odstawały jak na zdjęciu. Sklejamy. Z drugimi robimy tak samo. Odstawiamy do wyschnięcia. Gotowe skrzydła wbijamy po bokach dyni.

Ostatnia na dzisiaj propozycja powinna być podawana od razu po przygotowaniu.
Kawa z musem z dyni to wspaniała propozycja na Halloween! Przepis znaleziony tutaj.Pumpkin Spice Lattepojedyncze lub podwójne
Espresso (u mnie zawsze x2 ;)2/3 kubka gorącego
mleka3 czubate łyżeczki puree z dyni2 łyżeczki
brązowego cukru1/4 łyżeczki ekstraktu z
waniliiprzyprawy: szczypta
cynamonu, zmielonych
goździków,
imbiru,
ziela angielskiego i
kardamonubita śmietanaDo blendera wlewamy podgrzane
mleko (może być spienione),
cukier, puree z dyni, ekstrakt z
wanilii,
espresso oraz
przyprawy. Całość miksujemy, tak aby jak najbardziej rozdrobnić. Wlewamy do kubka, dodajemy na wierzch
bitą śmietanę i przystrajamy oczami.

Domowy przepis na oczy:1 małe
białko jajaokoło 1/2 szklanki
cukru pudrugorzka czekoladapapier do pieczenia
Białko mieszamy z
cukrem pudrem do uzyskania jasnej, gęstej masy. Na rozłożonym papierze do pieczenia za pomocą wykałaczki robimy białe kółka. Wielkość zależy od naszych oczekiwań, moje mają średnicę od 5-10 mm.Zostawiamy do zastygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy, potrzebujemy jej niewiele. Za pomocą wykałaczki robimy na środku każdego oka kropeczkę z
czekolady. Zostawiamy do wyschnięcia.


Pozostałe ozdoby :Nietoperze z papieru. Wycięte z czarnego bloku technicznego. Do położenia na
stole, przyklejenia na ścianie lub powieszenia na nitkach. Im więcej, tym lepszy efekt :)