ßßß
Pikantny, ciemny, aromatyczny, miękki, lepki. Szybki do przygotowania. Swój kolor, smak i zapach zawdzięcza melasie (trzeba ją lubić ponieważ to ona stanowi o smaku piernika). Oblany czekoladowym ganache, udekorowany świeżą żurawiną. Nieduży, niepozorny, ale z czarnym charakterem ;-).Składniki:250 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej1,5 łyżeczki zmielonego imbiru1,5 łyżeczki zmielonego cynamonu1/4 łyżeczki zmielonych goździków1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu180 ml melasy180 ml gorącej wody115 g masła70 g jasnego miałkiego brązowego cukru1 jajko1 łyżeczka ekstraktu z waniliiWszystkie składniki (poza wodą) powinny być w temperaturze pokojowej.Melasę wymieszać z gorącą wodą i odstawić.W misie miksera umieścić masło z cukrem. Utrzeć do powstania jaśniejszej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko, wanilię i utrzeć. Do masy maślanej przesiewać suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy. Dodać rozpuszczoną w wodzie melasę i wymieszać ostrożnie szpatułką lub rózgą kuchenną. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia się składników i roztarcia ewentualnych grudek.Formę keksówkę o wymiarach 21 x 11 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Przelać do niej ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie a następnie przełożyć na paterę. Oblać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.Polewa czekoladowa:60 ml śmietany kremówki 30% lub 36%60 g gorzkiej czekolady, posiekanejW małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z palnika. Wsypać do niej czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. W razie konieczności przetrzeć przez sitko.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Sally's Baking Addiction.