Wykonanie

Pikantny, ciemny, aromatyczny, miękki, lepki. Szybki do przygotowania. Swój kolor, smak i zapach zawdzięcza melasie (trzeba ją lubić ponieważ to ona stanowi o smaku piernika). Oblany
czekoladowym ganache, udekorowany świeżą
żurawiną. Nieduży, niepozorny, ale z czarnym charakterem ;-).Składniki:250 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej1,5 łyżeczki zmielonego
imbiru1,5 łyżeczki zmielonego
cynamonu1/4 łyżeczki zmielonych
goździków1/8 łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzu180 ml melasy180 ml gorącej
wody115 g
masła70 g jasnego miałkiego
brązowego cukru1
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki (poza
wodą) powinny być w temperaturze pokojowej.Melasę wymieszać z gorącą
wodą i odstawić.W misie miksera umieścić
masło z
cukrem. Utrzeć do powstania jaśniejszej i puszystej masy
maślanej. Dodać
jajko,
wanilię i utrzeć. Do masy
maślanej przesiewać suche składniki:
mąkę pszenną,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną i
przyprawy. Dodać rozpuszczoną w wodzie melasę i wymieszać ostrożnie szpatułką lub rózgą kuchenną. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia się składników i roztarcia ewentualnych grudek.Formę keksówkę o wymiarach 21 x 11 cm wysmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną, nadmiar
mąki strzepać. Przelać do niej ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie a następnie przełożyć na paterę. Oblać
polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
Polewa czekoladowa:60 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%60 g
gorzkiej czekolady, posiekanejW małym garnuszku podgrzać
śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z palnika. Wsypać do niej
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego. W razie konieczności przetrzeć przez sitko.Smacznego :-).


Źródło przepisu - Sally's Baking Addiction.