Wykonanie
9 grudnia 2014Jedne z lepszych pierników jakie
jadłam w swoim życiu! Są kruche, chrupiące, słodkie, no i można je wycinać foremkami! U mnie w jednym kształcie - gwiazdek :) Pierniki mają wyraźny posmak
cynamonu, nie wymagają długiego leżakowania - to wiadomość do tych osób, które chcą piec pierniki tuż przed Świętami. Są zupełnie inne w smaku, niż nasze - polskie. Warte wypróbowania! U mnie część pójdzie do polukrowania i jako prezent gwiazdkowy.
'lebkuchen - niemieckie pierniki'Składniki (ok.30-40 sztuk):- 1
jajko- 100g
masła- 200g
brązowego cukru- 200g płynnego
miodu- 450g
mąki pszennej- 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej- 2 łyżeczki mielonego
imbiru- 2-3 łyżeczki
cynamonuMasło,
miód i
brązowy cukier umieścić w garnuszku i podgrzać do uzyskania gęstej masy. Przestudzić.Do miski przesiać
mąkę, dodać
proszek do pieczenia,
sodę,
przyprawy,
cukier i masę
maślano-
miodową. Wyrobić gładkie ciasto.Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na min. 1h, do schłodzenia.Ciasto rozwałkować na stolnicy/blacie, podsypując
mąką, na grubość ok 2mm.
Wycinać pierniki i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec partiami, w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 12 minut.Studzić na kratce.Przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego!
* przepis pochodzi z książki 'Baking Bible' Annie Bell's© Cook Yourself 2012-2016Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez
wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.