Wykonanie

Piernikowe ludziki - tradycyjnie już kojarzą się ze świętami :-). Dla mnie były inspiracją na świąteczne prezenty - tym razem Wiktoria zabrała je do szkoły. Są przepyszne, pachnące, lekko twardnieją po upieczeniu, a może bardziej - robią się kruche. Gingerbread people są pieczone z dodatkiem melasy, która dodaje im zapachu, wilgoci i koloru, a im krócej pieczone - tym bardziej mięciutkie... Polecam!Składniki na 70 sztuk:750 g
mąki pszennej15 g
proszku do pieczenia5 g zmielonego
imbiru3 g zmielonej
gałki muszkatołowej2 g zmielonych
goździków2 g startego
cynamonu225 g
masła235 ml melasy (lub melasy pół na pół z golden syrupem/miodem)180 g miałkiego
brązowego cukru120 ml
wody1
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiMąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
przyprawami, odłożyć.Pozostałe składniki (oprócz
jajka) wrzucić do garnuszka, podgrzać, poczekać do roztopienia się i rozpuszczenia składników, mieszając.Suche składniki wymieszać z rozpuszczonymi, na końcu dodając
jajko, dobrze wymieszać lub zmiksować. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię, spłaszczyć i włożyć do lodówki na 3 godziny.Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (sporo rośnie w piekarniku), wycinać piernikowe ludziki, kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w temperaturze 175ºC przez 10 - 12 minut, w zależnosci od wielkości foremki. Wystudzić, udekorować lukrem np. królewskim .Co zrobić, by pierniczki zmiękły?Pierniczki po upieczeniu mogą mocno stwardnieć (powoduje to dodatek
miodu). By zmiękły potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub
owoców. Wtedy będą rozpływały się w ustach! Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po 3 dniach). Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych
jabłek.
Jabłka wymieniaj co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z
owoców.Smacznego :-).


Źródło przepisu - przepis pochodzi z tej strony .