Wykonanie
24 listopada 2014Czy znacie pewną
dyniową kawę ze znanej kawiarni? Ja, przyznam się bez bicia, spróbowałam ją pierwszy raz, dopiero w tym roku, i się zakochałam w jej smaku. Oprócz tego, że była jak dla mnie ciut za słodka, to smakowała wybornie :) Szkoda tylko, że nie ma w sobie dyni - ahh ta chemia. Postanowiłam zrobić sama
syrop do tej pysznej
kawki i
powiem Wam, że wyszło prawie podobnie jak w kawiarni. Prawie - bo wyszło o niebo lepiej. Polecam, szczególnie teraz, kiedy temperatura za oknem spada coraz bardziej.
'syrop
dyniowy do
kawy, pumpkin spice latte'Składniki:- 100g puree z dyni (jak zrobić puree z dyni - tutaj)- 1 łyżeczka mielonego
cynamonu- 0,5 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej- 0,5 łyżeczki mielonego
imbiru- 4-5
goździków- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu
waniliowego- 1 szklanka
brązowego cukru- 1 szklanka
wodyW garnku zagotować szklankę
wody i dodać pozostałe składniki. Gotować na wolnym ogniu, mieszając, przez ok 15 min.Następnie
syrop przecedzić przez gęste sitko.Przelać do butelki/słoika i wystudzić. Przechowywać w lodówce.Smacznego!
© Cook Yourself 2012-2016Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez
wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.