Wykonanie
Co prawda jakiejś wyjątkowo mroźnej zimy nie ma, ale to nie znaczy, że
kawy z pikantnym
syropem nie można się napić. Można również ładnie zapakować i obdarować kogoś na Święta.Inspiracja: The Messy Baker .Składniki na ok. 300 ml
syropu:1,5 szklanki
wody3/4
brązowego cukru1 szklanka
cukru2 łyżki
cynamonu1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1/2 łyżeczki
goździków1/2 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej1/4 szklanki purée
dyniowego1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoW garnku wymieszać
wodę i oba rodzaje
cukru. Podgrzać na średnim ogniu, aż
cukier się rozpuści. Zmniejszyć ogień, wmieszać
przyprawy oraz
dynię. Podgrzewać na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje do konsystencji
syropu. Zdjąć z ognia i przecedzić przez sitko wyłożone gazą.Pozostawić do wystygnięcia do temperatury pokojowej, a następnie dodać ekstrakt
waniliowy i wymieszać. Przechowywać z szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce, nawet przez okres 1 miesiąca.Życzę smacznego!