Wykonanie

Ponieważ mamy gości, a przez okno zagląda piękne jesienne słońce, dziś będzie krótko. Mam dla Was przepis na wspaniałe ciasto, które wymieszacie w kilka minut, a które z pewnością zachwyci Was i Waszych ewentualnych gości – ciasto
dyniowe z
cukinią.Jeżeli lubicie ciasta
marchewkowe, jak np. to tutaj, lub
mieliście już okazję spróbować tego ciasta z
cukinią i przypadło Wam do gustu, ten tort również Wam posmakuje. Jest wilgotny dzięki dodatkowi
dyniowego puree oraz
cukinii, mięciutki i rozpływający się w ustach. W oryginale pieczony w większych formach (23cm), więc nieco niższy i udekorowany dużo, duuużo słodszym kremem z
serka kremowego. Ja upiekłam oddzielnie cztery mniejsze (20cm), ale nieco grubsze krążki ciasta i przełożyłam je podobnym kremem, ale z mocno zmniejszoną dawką
cukru i gęstszym, tak by utrzymał dość ciężkie, wysokie ciasto. Od Was zależy, czy zechcecie niższe, skromniejsze ciasto, czy coś bardziej wystawnego na specjalną okazję.Samo ciasto przygotujecie bez użycia miksera, wystarczą dwie spore miski i rózga kuchenna lub choćby widelec. Do kremu mikser już potrzebny będzie, chyba, że lubicie od czasu do czasu wrócić do dawnych metod i utrzecie wszystko drewnianą pałką. Mi dotąd strzela w prawym łokciu po ostatniej takiej próbie powrotu do korzeni, więc pozostaję przy opcji z mikserem ;PPolecam :)

*przepis na ciasto pochodzi z tej strony, krem dostosowałam do własnych potrzebSkładniki:4 duże
jajka1 szklanka
oleju (w oryginale canola, ja użyłam rzepakowego, ale może być również
słonecznikowy,
kokosowy, czy nawet zwykła
oliwa)3/4 drobnego
cukru (w oryginale 1 szklanka)3/4 szklanki jasnego
cukru muscovado2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1 szklanka puree z dyni2 szklanki
cukinii startej na grubych oczkach tarki (u mnie ze skórką, ale może być też bez)3 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli1 łyżka
przyprawy do dyni (lub 1 łyżeczka mielonego
imbiru, 1 i 1/2 łyżeczki
cynamonu oraz 3/4 łyżeczki mielonych
goździków)Na krem:230g miękkiego niesolonego
masła200g
cukru pudru500g
serka kremowego (np. philadelphia)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (opcjonalnie)Dodatkowo:
czekoladowe rurki,
tarta czekolada lub posypki do dekoracji (opcjonalnie)Wykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka roztrzep z
cukrem i
wanilią. Dodaj
olej oraz puree z
dynii i wymieszaj do połączenia. Na koniec wmieszaj startą
cukinię.W oddzielnej misce wymieszaj
mąkę,
sodę,
proszek do pieczenia,
sól oraz pozostałe
przyprawy. Dodaj je do mokrych składników i wymieszaj krótko, do całkowitego połączenia.Masę rozdziel pomiędzy dwie okrągłe formy o średnicy 23cm lub cztery 20cm i piecz około 20 – 25 minut w 180℃, aż ciasto będzie sprężyste w dotyku, a wbity w środek patyczek suchy po wyjęciu. Jeżeli masz tylko jedną formę w danym rozmiarze, pozostała masa może spokojnie czekać w misce na swoją kolej. Pozostaw ciasto na chwilę w formie, po czym przełóż na kratkę do wystudzenia.W międzyczasie przygotuj krem. Miękkie
masło utrzyj z
cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo, po trochu dodawaj
serek kremowy i dokładnie ucieraj, w razie potrzeby zbierając masę z brzegów i dna misy szpatułką. Na koniec dodaj
wanilię. Gotowa masa będzie rzadka, więc wstaw ją na kilkanaście minut do lodówki do stężenia.Gdy ciasto będzie już zimne, a masa zgęstnieje, złóż je w całość. Jeżeli postanowisz upiec dwa placki w szerszej formie, przekrój je wzdłuż tak, by w efekcie otrzymać cztery blaty. Przełóż ciasto, pozostawiając około 1/4 do posmarowania wierzchu i
boków ciasta. Udekoruj gotowy tort
czekoladą lub np. posypkami, wedle uznania. Wstaw na kilka godzin do lodówki.Smacznego :)

