Wykonanie
Składniki:1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonuszczypta
soli2
jaja1/2 szklanki rozgotowanej i zmiksowanej dyni1/2 szklanki
olejucukier puder lub
czekoladaPrzepis na tortownicę ok. 22 cm, kwadratową blaszkę bądź podłużną.
Mąkę,
cukier, proszek,
sodę,
sól i
cynamon mieszamy ze sobą. Całe
jajka miksujemy z
olejem, po chwili dodajemy
dynię (wcześniej ugotowaną i zmiksowaną na jednolitą masę), następnie sypkie składniki i Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.Ciasto po upieczeniu możemy posypać
cukrem pudrem bądź polać
czekoladą.Przepis jest prosty, a ciasto bardzo smaczne. Gorąco polecamPrzepis Nutinki z forum cincin .Przepis bierze udział w akcji: Warzywa w slodyczach 2013 .