ßßß
 
            
        
 Składniki:ok. 200 g puree z upieczonej dyni (podziel dynię na kawałki wraz ze skórą, nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, układaj dynię skórą do dołu na blasze, piecz 1 godzinę; po ostygnięciu zdejmij skórę i zmiksuj miąższ w blenderze)50 g jogurtu greckiego2 łyżki oleju roślinnego3 łyżki cukru2 jaja1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej1 spora łyżeczka lub 2 małe łyżeczki proszku do pieczeniamała łyżeczka soliDo podania: cukier puder przesiany przez sitko, cynamon , powidła z czarnej porzeczki lub innePrzygotowanie:W sporej misce wymieszaj puree dyniowe z jogurtem, dodaj jajka,olej,cukier i przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.Rozgrzej trochę oleju na patelni, zmniejsz ogień do średniego i nakładaj łyżką placuszki na patelnię. Jeden placek to jedna łyżka mieszaniny. Rozgnieć placki delikatnie i smaż w odstępach aż urosną i będą zrumienione - z obu stron.Podawać same lub oprószone cukrem pudrem i cynamonem, zatapiając je w powidłach.Smacznego!Paulina
Składniki:ok. 200 g puree z upieczonej dyni (podziel dynię na kawałki wraz ze skórą, nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, układaj dynię skórą do dołu na blasze, piecz 1 godzinę; po ostygnięciu zdejmij skórę i zmiksuj miąższ w blenderze)50 g jogurtu greckiego2 łyżki oleju roślinnego3 łyżki cukru2 jaja1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej1 spora łyżeczka lub 2 małe łyżeczki proszku do pieczeniamała łyżeczka soliDo podania: cukier puder przesiany przez sitko, cynamon , powidła z czarnej porzeczki lub innePrzygotowanie:W sporej misce wymieszaj puree dyniowe z jogurtem, dodaj jajka,olej,cukier i przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.Rozgrzej trochę oleju na patelni, zmniejsz ogień do średniego i nakładaj łyżką placuszki na patelnię. Jeden placek to jedna łyżka mieszaniny. Rozgnieć placki delikatnie i smaż w odstępach aż urosną i będą zrumienione - z obu stron.Podawać same lub oprószone cukrem pudrem i cynamonem, zatapiając je w powidłach.Smacznego!Paulina