Wykonanie
Jeżeli w cieście jest
zielenina, to prawie
sałatka, prawda? ;) Jeśli o mnie chodzi, tak dostarczana codzienna porcja warzyw podoba mi się nawet bardzo ;P Nie, żebym miała coś przeciwko
brokułom na talerzu, czy miseczce świeżych
owoców, ale wiecie –
czekolada, to jednak
czekolada :)Ciasta z dodatkiem warzyw, czy
owoców należą do moich ulubionych. Chlebek
bananowy, muffiny z
batatami, czy pyszne ciasto
marchewkowe ; wszystkie wilgotne, mięciutki i absolutnie pyszne. Teraz do ich
gron dołączył kolejny wypiek z
cukinią – aromatyczna, mocno czekoladowa babka z polewą, które z pewnością warto upiec choć raz, gdy
cukinia w ogrodach aż prosi się, żeby z niej wyczarować coś pysznego :)Ciasto jest przepyszne – mocno
czekoladowe, nieprzesuszone, z pyszną
czekoladową polewą, która smakuje trochę jak
czekoladowe krówki. Mniam :) U mnie w formie babki, ale równie dobrze można je zrobić w tortownicy lub dużej keksówce. Z nieco większą ilością kremu może być nawet skromnym urodzinowym
tortem dla jakiegoś wielbiciela
czekolady.Polecam :)
*przepis na ciasto z tej strony, krem zmieniłamSkładniki:2 szklanki
cukru (dałam pół na pół drobny do wypieków i trzcinowy)3/4 szklanki
oleju3
jajka2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki ciemnego
kakao1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 i 1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cynamonu1/2 szklanki
mlekaokoło 2 i 1/2 szklanki tartej
cukinii (u mnie ze skórką, ale może być obrana)Krem:1 puszka słodzonego
mleka skondensowanego (400g)250g ciemne
czekolady 70%
kakao, posiekanejWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Cukier,
olej,
jajka oraz
wanilię ucieraj mikserem, aż masa będzie puszysta i nieco zgęstnieje.W oddzielnej misie wymieszaj dokładnie
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól oraz
cynamon. Dodaj do misy z mokrymi składnikami i zmiksuj dokładnie.Następnie powoli wlej do ciasta
mleko i jeszcze raz zmiksuj do całkowitego połączenia.Na koniec wmieszaj do masy tartą
cukinię.Ciasto przełóż do formy wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką lub
kakao (u mnie duża forma na babkę o pojemności około 2 i 1/2l). Wyrównaj nieco wierzch i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 60 minut lub do momentu, gdy wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy po wyjęciu.Upieczone ciasto pozostaw w formie przez około 5 minut, po czym ostrożnie wyjmij na kratkę i wystudź całkowicie.Gdy ciasto wystygnie, przygotuj polewę.
Czekoladę posiekaj i włóż do żaroodpornej miseczki. Dodaj
mleko skondensowane. Podgrzewaj w mikrofalówce, mieszając od czasu do czasu, aż
czekolada zacznie się rozpuszczać (można też zrobić to w rondelku, na małym ogniu). Wymieszaj dokładnie i szybko rozprowadź na cieście. Jeżeli masa zastygnie, włóż nóż lub szpatułkę do gorącej
wody i tak rozgrzanym kontynuuj dekorowanie.Smacznego :)