Wykonanie
Zwykle dbam o to aby moje ciasta i desery były nieco odchudzone:P Wcześnie robiłam dietetyczne Muffiny owsiane z
czekoladą i
owocami leśnymi i nieco bardziej kaloryczne, ale mimo wszystko można je nazwać light: Muffiny
jogurtowo-maślane z
konfiturą z czerwonych
porzeczek .Tym razem złamałam tę dietetyczną zasadę. Nie mogłam się powstrzymać przed zrobieniem mocno
czekoladowych muffinów. Nawet jeśli dałabym
gorzką czekoladę zamiast
mlecznej...nie uszczupliłam bym za bardzo kaloryczności tego przepisu...Postanowiłam iść na całość i muszę przyznać że efekt był zachwycający:)Najbardziej zadowolony z muffinów był mój chłopak, który z zasady nie przepada za dietetycznymi deserami;)Tak oto powstało bardzo
czekoladowe i puszyste ciasto, pełne kawałków
mlecznej czekolady.
Składniki (na 12 muffinów):2 filiżanki
mąki pszennej2/3 filiżanki
kakao2
jajka1 i 1/3 filiżanki
mleka2/3 filiżanki
cukru2 tabliczki
mlecznej czekolady2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej*1/3 szklanki
tłuszczu roślinnego (np
olej)1 łyżeczka
cukru waniliowego1/2 łyżeczki
soli* nie przesadźcie z
sodą, jej smak będzie wyczuwalny
Przygotowanie:Piekarnik nastawiamy na 180-190*. Formę do muffinów wypełnij papilotkami.
Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki. W jednej dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki z wyjątkiem
cukru. W drugiej utrzyj
jajka z
cukrem, a następnie dodaj
mleko. Połącz zawartośc obu misek i dodaj tłuszcz. Mieszaj przez chwilę, aby powstało jednolite ciasto, ale nie za długo (ciasto jest gęste i dość ziarniste). Wypełnij papilotki gęstym
ciastem i piecz w piekarniku ok 20min. Gotowe muffinki możesz obsypać
cukrem pudrem (opcjonalnie).
Smacznego!:)