ßßß
Zwykle dbam o to aby moje ciasta i desery były nieco odchudzone:P Wcześnie robiłam dietetyczne Muffiny owsiane z czekoladą i owocami leśnymi i nieco bardziej kaloryczne, ale mimo wszystko można je nazwać light: Muffiny jogurtowo-maślane z konfiturą z czerwonych porzeczek .Tym razem złamałam tę dietetyczną zasadę. Nie mogłam się powstrzymać przed zrobieniem mocno czekoladowych muffinów. Nawet jeśli dałabym gorzką czekoladę zamiast mlecznej...nie uszczupliłam bym za bardzo kaloryczności tego przepisu...Postanowiłam iść na całość i muszę przyznać że efekt był zachwycający:)Najbardziej zadowolony z muffinów był mój chłopak, który z zasady nie przepada za dietetycznymi deserami;)Tak oto powstało bardzo czekoladowe i puszyste ciasto, pełne kawałków mlecznej czekolady.
Składniki (na 12 muffinów):2 filiżanki mąki pszennej2/3 filiżanki kakao2 jajka1 i 1/3 filiżanki mleka2/3 filiżanki cukru2 tabliczki mlecznej czekolady2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 łyżeczki sody oczyszczonej*1/3 szklanki tłuszczu roślinnego (np olej)1 łyżeczka cukru waniliowego1/2 łyżeczki soli* nie przesadźcie z sodą, jej smak będzie wyczuwalny
Przygotowanie:Piekarnik nastawiamy na 180-190*. Formę do muffinów wypełnij papilotkami. Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki. W jednej dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki z wyjątkiem cukru. W drugiej utrzyj jajka z cukrem, a następnie dodaj mleko. Połącz zawartośc obu misek i dodaj tłuszcz. Mieszaj przez chwilę, aby powstało jednolite ciasto, ale nie za długo (ciasto jest gęste i dość ziarniste). Wypełnij papilotki gęstym ciastem i piecz w piekarniku ok 20min. Gotowe muffinki możesz obsypać cukrem pudrem (opcjonalnie).
Smacznego!:)