Wykonanie
Lubię robić muffiny ze względu na to, że przygotowanie ich zajmuje naprawdę mało czasu a jest to sposób na zdrowe domowe
słodycze.Składniki:1,5 szklanki
mąki pszennej (razowej)3 łyżki
kakao2
jajka2/3 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru ( u mnie brązowy)2-3 tabliczki
czekolady (np. gorzka,
mleczna i biała)2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1/3 szklanki
tłuszczu roślinnego (np
olej)1 łyżeczka
cukru waniliowego (własnej roboty)1/2 łyżeczki
soliwiórki kokosowe (dowolna ilość)Przygotowanie:Składniki suche wsypujemy do jednej miski, mokre do drugiej, w międzyczasie kruszymy
czekoladę (ja robię to tłuczkiem do
mięsa), rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st., mieszamy składniki mokre z suchymi w jednej z dwóch misek, jak zwykle robimy to niezbyt dokładnie, szykujemy formę do muffinów i papilotki (ok. 12 sztuk), masę nakładamy do 3/4 wysokości papilotek pieczemy 20 minut. Można podawać z
dżemem,
konfiturą,
cukrem pudrem lub same.