Wykonanie
Kolejne
czekoladowe ciasto z
cukinią, przepis na wykorzystanie warzyw w słodkich wypiekach. Uwielbiam ciasto z
cukinią zwłaszcza ciasto
czekoladowe, bo jest takie wilgotne. W zeszłym roku piekłam non stop
czekoladowe ciasto z
cukinią i
jagodami Dzisiaj ciasto na
oleju z
czekoladą, jasnym
cukrem muscovado i pożądną dawką
wanilii. Pychotka.

Ciasto
czekoladowe z
cukiniąSkładniki:
podłużna foremka o długości 30 cm
300 g zielonej
cukinii300 g
pszennej mąki, u mnie chlebowa
3 czubate łyżki
kakao½ łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
soda oczyszczonej½ łyżeczki
soli3
jajka180 g jasnego
cukru muscovado
175 ml
oleju1 łyżeczka waniliowej pasta lub ekstraktu
100 g
gorzkiej czekolady, u mnie 60%
kakao
Nastaw pikearnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 15 stopni więcej)Zmiksuj
jajka z
cukrem,
wanilią i
solą. Dodaj
olej i zmiksuj do połączenia składników. Do oddzielnej miski przesiej
mąkę,
kakao, proszek i
sodę. Za pomocą szpatułki wymieszaj suche składniki z masą jajeczną. Na koniec dodaj utartą na grubych oczkach i odciśniętą z nadmiaru
wody cukinię oraz grubo pokrojoną
czekoladę. Podłużną foremkę pokryj papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto do formy, wygładź powierzchnię i piecz przez około 45 minut. Dla pewności sprawdź ciasto patyczkiem, czy jest już upieczone. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.

Polecane przepisy
Ciasto
czekoladowe z
cukinią