ßßß
Ciasto czekoladowe z cukiniąSkładniki:podłużna foremka o długości 30 cm300 g zielonej cukinii300 g pszennej mąki, u mnie chlebowa3 czubate łyżki kakao½ łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki soda oczyszczonej½ łyżeczki soli3 jajka180 g jasnego cukru muscovado175 ml oleju1 łyżeczka waniliowej pasta lub ekstraktu100 g gorzkiej czekolady, u mnie 60% kakao
Nastaw pikearnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 15 stopni więcej)Zmiksuj jajka z cukrem, wanilią i solą. Dodaj olej i zmiksuj do połączenia składników. Do oddzielnej miski przesiej mąkę, kakao, proszek i sodę. Za pomocą szpatułki wymieszaj suche składniki z masą jajeczną. Na koniec dodaj utartą na grubych oczkach i odciśniętą z nadmiaru wody cukinię oraz grubo pokrojoną czekoladę. Podłużną foremkę pokryj papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto do formy, wygładź powierzchnię i piecz przez około 45 minut. Dla pewności sprawdź ciasto patyczkiem, czy jest już upieczone. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.
Polecane przepisyCiasto czekoladowe z cukinią