Wykonanie

Pamiętacie ciepłe lody? Ale to było szlaeństwo :) Postanowiłam wrócić pamięcią do mojego dzieciństwa... Wtedy
hitem były: oranżada w woreczku ze słomką lub taka w proszku musująca na
języku... Sindbadka chyba się nazywała...
lody pingwin, wata cukrowa.... Żadna z tych rzeczy dziś smakiem nie powala na kolana, ale i tak wspominam je z sentymentem :) Chciałam by i moje dzieci spróbowały jak smakowało moje dzieciństwo. Na dzień dziecka przygotowałam dla nich mufinki z kapelusikami z ciepłych
lodów. Mega słodkie, dosyć skutecznie potrafią zamulić ;) ale i tak dzieci zjadły je z radością. Połączenie czekoladowej pysznej babeczki z pianką
cukrową oblaną
czekoladą :) Idealne na dziecięce imprezy. Przepis znalazłąm na blgu "Moje wypieki" :)Składnik na 12 babeczek:90g
gorzkiej czekolady (rozpuszczonej)1 szkl.
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyszczypta
soli115g
masła1 1/4 szkl.
cukru (ja dałam 3/4 szkl)2
jajka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1/2 szkl. kwaśnej gęstej
śmietany1/4 szkl.
wodyMąkę wymieszać z proszkiem i
sodą.
Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać
cukier nadal ucierając a następnie powoli wlewac przestudzoną
czekoladę oraz kolejno
jajka ( nie przerywając miksowania). Dodać
śmietanę, i połowę
mąki a na koniec
wodę i resztę
mąki ze spulchniaczami. Wymieszać.Formę na mufinki wyłożyc papilotkami. Nałożyć ciasto. Piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni. (mufinki nie wyrastają i sa płaskie). Wystudzić na kratce. :)Składniki na piankę:3
białka1 i 3/4 szkl.
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego lub innego1/4 szkl.
wodyBiałka,
cukier i
wodę umieścić w metalowej lub szklanej misce i ubiać ok. 1 minutę. W garnku o odrobine mniejszej średnicy od naszej miski zagotować troszkę
wody. Umieścić na nim miskę, zmniejszyć ogień na minimum i ubijać równe 12 minut ( w tym czasie
białka osiągną temp. ok. 70% i będą mocno gęste). Na koniec wmiksować ekstrakt.Nakładać workiem cukierniczym z grubą okrągłą końcówką kapelusiki (zawijać do góry). Wstawić do lodówki najlepiej na noc.Składniki na polewę:360g
gorzkiej czekolady3 łyżki
oleju rzepakowegoCzekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Dodać
olej i wymieszać. Zanurzać każdą babeczkę. Odczekac aż spłynie nadmiar
czekolady i dopiero stawiać. Wystudzić :)Smacznego :)
