Wykonanie
Święta tuż, tuż więc najwyższy czas zacząć wybierać i testować przepisy na Wielkanocny stół :) Babka czekoladowa jest idealną propozycją dla wszystkich łasuchów, którzy cenią wilgotne, intensywne w smaku ciasta. Bardzo prosta w wykonaniu, uda się każdemu laikowi w kuchni.
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cmCzas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia 70 minutSkładniki:Na babkę:2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru½ szklanki
mleka220g
masła120g
gorzkiej czekolady4
jajka1 i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki ekstraktu z
waniliiSzczypta
soliNa
lukier:2/3 szklanki
cukru pudru2 łyżki
wodyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misce ucieramy
masło wraz z
cukrem do otrzymania jednolitej, puszystej masy. Cały czas miksując wbijamy po jednym
jajku oraz ekstrakt z
wanilii. Przełączamy mikser na najmniejsze obroty. Przesiewamy
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia, szczyptą
soli oraz dolewamy
mleko. Całość miksujemy bardzo krótko, tylko do momentu połączenia składników.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej* i lekko przestudzamy. Formę smarujemy
masłem i oprószamy
mąką pszenną lub
bułką tartą. Na dno formy dajemy kilka kleksów jasnego ciasta (możemy pominąć jeśli chcemy by cała babka była ciemnego koloru). Pozostałe ciasto mieszamy z roztopioną
czekoladą przy pomocy szpatułki. Wylewamy do formy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i przestudzamy.
Cukier puder umieszczamy w szklance, dodajemy
wodę i rozcieramy grzbietem łyżki do powstania lukru o pożądanej konsystencji. Polewamy babkę, smacznego :)*By otrzymać kąpiel
wodną ustawiamy garnek wypełniony do połowy
wodą na gazie. Kiedy
woda zacznie parować ustawiamy na nim miskę (tak by nie dotykała lustra
wody) i wrzucamy
czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.