ßßß Cookit - przepis na Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

nazwa

Wykonanie

Święta tuż, tuż więc najwyższy czas zacząć wybierać i testować przepisy na Wielkanocny stół :) Babka czekoladowa jest idealną propozycją dla wszystkich łasuchów, którzy cenią wilgotne, intensywne w smaku ciasta. Bardzo prosta w wykonaniu, uda się każdemu laikowi w kuchni.
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Ilość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cm
Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia 70 minut
Składniki:
Na babkę:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
½ szklanki mleka
220g masła
120g gorzkiej czekolady
4 jajka
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Szczypta soli
Na lukier:
2/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki wody
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce ucieramy masło wraz z cukrem do otrzymania jednolitej, puszystej masy. Cały czas miksując wbijamy po jednym jajku oraz ekstrakt z wanilii. Przełączamy mikser na najmniejsze obroty. Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz dolewamy mleko. Całość miksujemy bardzo krótko, tylko do momentu połączenia składników. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej* i lekko przestudzamy. Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną lub bułką tartą. Na dno formy dajemy kilka kleksów jasnego ciasta (możemy pominąć jeśli chcemy by cała babka była ciemnego koloru). Pozostałe ciasto mieszamy z roztopioną czekoladą przy pomocy szpatułki. Wylewamy do formy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i przestudzamy.
Cukier puder umieszczamy w szklance, dodajemy wodę i rozcieramy grzbietem łyżki do powstania lukru o pożądanej konsystencji. Polewamy babkę, smacznego :)
*By otrzymać kąpiel wodną ustawiamy garnek wypełniony do połowy wodą na gazie. Kiedy woda zacznie parować ustawiamy na nim miskę (tak by nie dotykała lustra wody) i wrzucamy czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/03/babka-czekoladowa.html