Wykonanie
Są wspaniałe. Intensywnie
czekoladowe - w smaku jak brownies, mięciutkie, długo zachowujące świeżość. A przy tym - tak słodko wyglądają ;-). Nie mogłam się powstrzymać, by ich nie upiec.Składniki:225 g
gorzkiej czekolady, posiekanej110 g
masła2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków3 duże
jajka2 łyżeczki ekstraktu z
waniliipół łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 i 2/3 szklanki
mąki pszennejcukier puder - około pół szklanki - do obtoczenia
Masło rozpuścić w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać połamaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty, po czym wymieszać, do połączenia i powstania sosu
czekoladowego. Lekko przestudzić.
Białka oddzielić od
żółtek. Ubić na sztywno, dodając pod koniec partiami
cukier (łyżka po łyżce), a następnie
żółtka i ekstrakt z
wanilii. Wymieszać z masą
czekoladową (ja do ubitych
jajek dodawałam lekko przestudzoną masę
czekoladową, dalej miksując).
Mąkę wymieszać z
solą i
proszkiem do pieczenia. Wsypać do powstałej masy czekoladowej, dobrze wymieszać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.Ciasto wyjąć z lodówki, nabierać łyżeczką do
herbaty (będzie ciężko, bo ciasto powinno być bardzo twarde), formować kuleczki mniejsze od
orzecha włoskiego, obtaczać je mocno w cukrze pudrze i wykładać na blachę wyłożoną pergaminem.Piec około 12 minut w temperaturze 165ºC. Podczas pieczenia
ciasteczka lekko się spłaszczą i popękają. Wystudzić na kratce.Uwaga: masa do formowania kulek powinna być mocno twarda. Najlepiej pozostałą część ciasta trzymać w lodówce, gdy pieczemy pierwszą partię. Im ciasto bardziej mięknie tym
ciastka się mocniej rozpłyną, nie popękają już tak mocno, a
cukier puder na nich będzie sprawiał wrażenie 'mokrego'. Nie piec też dłużej niż zalecany czas, by nie były zbyt twarde, lepiej na próbę jedno
ciastko skosztować.Smacznego :-).
Przepis Bajaderki z MniamMniam.