Wykonanie
Chciałybyśmy wprowadzić pewne urozmaicenie na blogu. ;)Co tydzień, w sobotę będziemy publikować kilka informacji o kuchni danego
kraju z przepisem, nazwiemy to "Dzień z...". Dzisiaj przedstawimy Wam kilka informacji o kuchni na Wyspach Kanaryjskich.Kilka miesięcy temu już pisałyśmy relację z naszej podróży z Fuerteventury (Fuerteventura, czyli "kozia" wyspa). Byłyśmy również na Gran Canarii czy na Teneryfie, więc mamy ogólne pojęcie o kuchni kanaryjskiej.Przedstawimy Wam dzisiaj sosy - mojo verde oraz
rojo z
ziemniakami.Uwielbiamy tą kuchnię!!Kanaryjskie jedzenie jest mieszanką wpływów hiszpańskich, ale także południoamerykańskie, z racji emigracji z
krajów Ameryki Południowej, a także Środkowej. Dania są proste w przygotowaniu i są naprawdę wyśmienite!! Bazują na dostępnych na wyspie produktach, takich jak, świeże
ryby,
owoce morza,
mięsa z królika czy kozy, warzywach czy owocach. Wybór ryb jest naprawdę ogromny, ponieważ w Atlantyku pływa wiele ryb, które są łatwo dostępne na lokalnych straganach.Najpopularniejszą
rybą na Wyspach są lokalne
sardynki czy
morena. Najczęściej są podawane z dużą ilością
ziół i
czosnku. Małe, marszczone
ziemniaki są również bardzo popularne, tzw.
papas arrugadas. Podawane są jako dodatek lub głowne danie. Takie
ziemniaki w skórce gotuje się w mocno osolonej wodzie, tak aby wypłynęły na powierzchnię i podaje się z sosem mojo, który podawany jest prawie do wszystkiego i składa się z dużej ilości
tymianku,
kolendry,
czosnku,
czerwonej papryki i innych aromatycznych przypraw. Występuje w dwóch wersjach - verde lub
rojo, czyli zielony albo czerwony.Tapas są to po prostu przystawki, podawane przed daniem głównym. Popularną przystawką serwowaną w kuchni jest
kiełbasa suszona chorizo, robiona z
wieprzowiny czy Jamon serrano, czyli surowa,
wędzona szynka, ale także różne odmiany k oziego
sera .Oczywiście trzeba czymś popić ;) Podaje się do obiadu najczęściej
wino lub
piwo, ale popularnym
napojem jest
sangria, produkowana z
wina z dodatkiem
owoców,
lodu i innych trunków.Tradycyjnym deserem podawanym na Wyspach jest flan, delikatny krem karmelowy czy
banany na gorąco, zapiekane w cieście . W swoim wyglądzie
banany kompletnie odbiegają od tych u nas w sklepach. N a Kanarach są bardzo małe z czarnymi plamkami, ale za to bardzo słodkie. Ciekawostką jest to, że uprawa
bananów na Wyspach stanowi 30% wszystkich upraw.A teraz przepis na sos mojo verde i picon z
ziemniakami
Składniki na sos mojo verde:1
papryka zielona3 ząbki
czosnku3 łyżki
octu winnego z
białego winapół łyżeczki mielonego
kminupęczek świeżej
kolendry (ewentualnie może być
pietruszka świeża)
sólpieprz5 łyżek
oliwy z oliwekPrzygotowanie:Umyć i oczyścić
paprykę. Pokroić na mniejsze części.W blenderze zmiksować
paprykę,
czosnek i
kolendrę.Dodać resztę składników -
ocet winny,
kminu,
soli,
pieprz i
oliwę z oliwekWszystko zmieksować na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiego sosu.Składniki na sos mojo picon:1
papryka czerwona3 ząbki
czosnku3 łyżki
octu winnego z
czerwonego winapół łyżeczki
kminupapryczka chilisólpieprz5 łyżek
oliwy z oliwy1 łyżeczka
papryki słodkiej0,5 łyżeczki
pieprzu cayennePrzygotowanie:Umyć i oczyścić
paprykę. Pokroić na mniejsze części.W blenderze zmiksować
paprykę,
czosnek i
chili.Dodać resztę składników -
ocet winny,
kmin,
sól,
pieprz,
pieprz cayenne i
oliwę z oliwek.Wszystko zmiksować na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiego sosu.Składniki na
ziemniaki marszczone:1 kg
ziemniaków, gdy jest sezon - to
młodefiliżanka
soliwodaPrzygotowanie:Umyć dokładnie
ziemniaki.Do średniego garnka włożyć
ziemniaki i zalać
wodą -
woda nie ma przekraczać końca
ziemniaków.Wsypać
sól.Zagotować
wodę.Zmniejszyć ogień na średni i gotować około 25 minut. Tak żeby były miękkie.Wylać
wodę, ale zostawić odrobinę.Na średnim ogniu zostawić
ziemniaki i potrząsać je.
Sól musi się skrystalizować.Podawać z sosami.Smacznego! :D