ßßß Cookit - przepis na Dzień z... kuchnią kanaryjską

Dzień z... kuchnią kanaryjską

nazwa

Wykonanie

Chciałybyśmy wprowadzić pewne urozmaicenie na blogu. ;)
Co tydzień, w sobotę będziemy publikować kilka informacji o kuchni danego kraju z przepisem, nazwiemy to "Dzień z...". Dzisiaj przedstawimy Wam kilka informacji o kuchni na Wyspach Kanaryjskich.
Kilka miesięcy temu już pisałyśmy relację z naszej podróży z Fuerteventury (Fuerteventura, czyli "kozia" wyspa). Byłyśmy również na Gran Canarii czy na Teneryfie, więc mamy ogólne pojęcie o kuchni kanaryjskiej.
Przedstawimy Wam dzisiaj sosy - mojo verde oraz rojo z ziemniakami.
Uwielbiamy tą kuchnię!!
Kanaryjskie jedzenie jest mieszanką wpływów hiszpańskich, ale także południoamerykańskie, z racji emigracji z krajów Ameryki Południowej, a także Środkowej. Dania są proste w przygotowaniu i są naprawdę wyśmienite!! Bazują na dostępnych na wyspie produktach, takich jak, świeże ryby, owoce morza, mięsa z królika czy kozy, warzywach czy owocach. Wybór ryb jest naprawdę ogromny, ponieważ w Atlantyku pływa wiele ryb, które są łatwo dostępne na lokalnych straganach.
Najpopularniejszą rybą na Wyspach są lokalne sardynki czy morena. Najczęściej są podawane z dużą ilością ziół i czosnku. Małe, marszczone ziemniaki są również bardzo popularne, tzw. papas arrugadas. Podawane są jako dodatek lub głowne danie. Takie ziemniaki w skórce gotuje się w mocno osolonej wodzie, tak aby wypłynęły na powierzchnię i podaje się z sosem mojo, który podawany jest prawie do wszystkiego i składa się z dużej ilości tymianku, kolendry, czosnku, czerwonej papryki i innych aromatycznych przypraw. Występuje w dwóch wersjach - verde lub rojo, czyli zielony albo czerwony.
Tapas są to po prostu przystawki, podawane przed daniem głównym. Popularną przystawką serwowaną w kuchni jest kiełbasa suszona chorizo, robiona z wieprzowiny czy Jamon serrano, czyli surowa, wędzona szynka, ale także różne odmiany k oziego sera .
Oczywiście trzeba czymś popić ;) Podaje się do obiadu najczęściej wino lub piwo, ale popularnym napojem jest sangria, produkowana z wina z dodatkiem owoców, lodu i innych trunków.
Tradycyjnym deserem podawanym na Wyspach jest flan, delikatny krem karmelowy czy banany na gorąco, zapiekane w cieście . W swoim wyglądzie banany kompletnie odbiegają od tych u nas w sklepach. N a Kanarach są bardzo małe z czarnymi plamkami, ale za to bardzo słodkie. Ciekawostką jest to, że uprawa bananów na Wyspach stanowi 30% wszystkich upraw.
A teraz przepis na sos mojo verde i picon z ziemniakami
Składniki na sos mojo verde:
1 papryka zielona
3 ząbki czosnku
3 łyżki octu winnego z białego wina
pół łyżeczki mielonego kminu
pęczek świeżej kolendry (ewentualnie może być pietruszka świeża)
sól
pieprz
5 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Umyć i oczyścić paprykę. Pokroić na mniejsze części.
W blenderze zmiksować paprykę, czosnek i kolendrę.
Dodać resztę składników - ocet winny, kminu, soli, pieprz i oliwę z oliwek
Wszystko zmieksować na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiego sosu.
Składniki na sos mojo picon:
1 papryka czerwona
3 ząbki czosnku
3 łyżki octu winnego z czerwonego wina
pół łyżeczki kminu
papryczka chili
sól
pieprz
5 łyżek oliwy z oliwy
1 łyżeczka papryki słodkiej
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Umyć i oczyścić paprykę. Pokroić na mniejsze części.
W blenderze zmiksować paprykę, czosnek i chili.
Dodać resztę składników - ocet winny, kmin, sól, pieprz, pieprz cayenne i oliwę z oliwek.
Wszystko zmiksować na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiego sosu.
Składniki na ziemniaki marszczone:
1 kg ziemniaków, gdy jest sezon - to młode
filiżanka soli
woda
Przygotowanie:
Umyć dokładnie ziemniaki.
Do średniego garnka włożyć ziemniaki i zalać wodą - woda nie ma przekraczać końca ziemniaków.
Wsypać sól.
Zagotować wodę.
Zmniejszyć ogień na średni i gotować około 25 minut. Tak żeby były miękkie.
Wylać wodę, ale zostawić odrobinę.
Na średnim ogniu zostawić ziemniaki i potrząsać je. Sól musi się skrystalizować.
Podawać z sosami.
Smacznego! :D
Źródło:http://www.monikoza.pl/2014/02/dzien-z-kuchnia-kanaryjska.html