Sosy kanaryjskie to dodatek do ziemniaczków, grillowanej ryby lub mięs. Będąc na Wyspach Kanaryjskich gdziekolwiek bym nie jadła tych sosów - wszędzie smakowały inaczej..:)Czerwony sos mojo rojo z ostrych papryczek najbardziej smakował mi z mięsem a zielony mojo verde z ziemniaczkami ..Trzeci sos mojo de almendras w swoim składzie ma zmielone migdały i bakłażana. Słoiczki z gotowymi sosami można przywieźć z Kanarów lub gotowe suszone mieszanki ziół i przypraw do których dodajemy oliwę i ocet. Zrobiłam dwa sosy do ziemniaczków. InspiracjaMojo rojoSkładniki1/2 czerwonej papryki1 ostra czerwona papryczka chili1/2 łyżeczki zmielonego kminku1/2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki1 ząbek czosnkusól morska do smaku1 łyżka octu winnego1 łyżka oliwy z oliwekWykonanieZ papryk usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam je w kostkę i zmieliłam w maszynce do mięsa(lepszy jednak będzie blender), dodając przyprawy i czosnek. Następnie dodałam oliwę i ocet, wszystko razem wymieszałam. Sos wstawiłam na noc do lodówki.Mojo verdeSkładniki1 papryka zielonaPęczek natki pietruszki lub kolendry1/2 łyżeczki zmielonego kminku2 ząbki czosnkusól morska do smaku1 łyżka octu winnego1 łyżka oliwy z oliwekWykonaniePodobnie jak przy robieniu pierwszego sosu mojo verde, zmieliłam pokrojoną paprykę. Następnie dodałam natkę pietruszki, przyprawy, zioła, ocet i oliwę. wycisnęłam czosnek przez praskę. Wszystko razem wymieszałam i włożyłam do lodówki.Opracowała Edyta