Wykonanie


Napisał do mnie list sam pan Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Napisał, że chętnie udostępnia mi swój autorski przepis na sos
rozmarynowy Że cieszyć się będzie jeśli przygotuję go we własnej kuchni. A żeby było mi łatwiej do podsyła od razu wszystkie potrzebne składniki. Razem z butelką
wina. W
sumie mógł podesłać dwie butelki, jedną do wykorzystania w przepisie, a drugą do obalenia podczas gotowania :)Wszystko to zapakowane było w gustowną płócienną torbę na zakupy. W
sumie ta torba spodobała mi się z tego wszystkiego najbardziej. Bo to nie jakaś tam zwykła torba, tylko spersonalizowana. Z pięknym nadrukiem: "Poznaj sekrety mojej kuchni na
chleby.info". Ot taki tam drobiazg, a jak cieszy. Mnie to jednak łatwo zadowolić.A teraz tak już na
serio. Czy ja mam 15 lat i kręcone blond włosy? W
sumie kiedyś miałem. I 15 lat, i kręcone włosy. I to nawet blond. Ale już nie mam :) Miło ze strony działu PR Knorra, że wymyślili taką historyjkę. Nawet jeśli pan Piotr osobiście do mnie nie napisał to i tak miło mi się zrobiło.Tak czy siak, prezentujemy kolejny wpis, czwarty już, w którym testujemy nowe esencje Knorr przeznaczone dla osób gotujących od podstaw. Zresztą o wszystkim tym pisaliśmy w
trzech poprzednich wpisach. Zapraszamy do zapoznania się z nimi:-
Żeberka w sosie
cebulowo-
keczupowym-
Pierś indycza faszerowana
daktylami- Pieczony
schab z kościąTym razem właśnie wzięliśmy na warsztat esencję do
sosu pieczeniowego ciemnego. I znowu się nie zawiedliśmy, sos zyskał naprawdę ciekawą głębię.Potrzebujemy:800 g piersi z
indykaMarynata:150 g
jogurtu2 ząbki
czosnku1 łyżeczka suszonej
bazylii1/2 łyżeczki
soliszczypta
pieprzu do smakuSos:esencja do
sosu pieczeniowego ciemnego Knorr50 ml
olejumarchewka, pół
pietruszki, kawałek
selera, kawałek
pora i 1 mała
cebulka1 łyżka
cukru1 łyżka
koncentratu pomidorowego400 ml
czerwonego wina wytrawnego1 łyżeczka suszonego
rozmarynu50 g posiekanych
suszonych pomidorówPierś kroimy w plastry, wkładamy do pojemnika i dodajemy
jogurt,
przyprawy i 2 wyciśnięte ząbki
czosnku.
Indyka dokładnie mieszamy w marynacie, przykrywamy pojemnik i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Grillujemy około 10 minut.Podajemy z sosem przygotowanym następująco:W garnku lub na patelni, rozgrzewamy
olej i podsmażamy
włoszczyznę pokrojoną w kostkę. Smażymy tak długo aż zacznie brązowieć. Dodajemy wtedy łyżeczkę
cukru i smażymy do całkowitej karmelizacji. Zalewamy wszystko
czerwonym winem i gotujemy przez 10 minut aż
wino odparuje. Dodajemy
koncentrat pomidorowy, chwilę smażymy a następnie wlewamy 400 ml zimnej
wody. Dodajemy esencję do
sosu pieczeniowego ciemnego Knorr i dokładnie mieszamy, aby esencja się rozpuściła. Wrzucamy
rozmaryn i gotujemy przez 8-10 minut. Po tym czasie sos przecedzamy przez drobne sitko i dodajemy posiekane
pomidory. Gotujemy sos jeszcze przez 2-3 minuty. Podajemy z grillowanymi
bakłażanami.Smacznego!

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)