Wykonanie
Sos
rozmarynowy przygotowany na
czerwonym winie i suszonych pomidorach to świetny dodatek do pieczonych i grillowanych
mięs. Znakomicie podkreśla smak
steków,
dziczyzny i itp. Przygotowanie sosu nie zajmuje wiele czasu, a dodatek esencji do
sosu pieczeniowego ciemnego Knorr znakomicie podkreśla jego smak. Polecam

SKŁADNIKI :50 ml
olejupęczek
włoszczyzny ( jedna
marchewka, mała
pietruszka, kawałek
selera, kawałek
pora, jedna mała
cebula )1 łyżka
cukru1 łyżka
koncentratu pomidorowego400 ml czerwonego
półwytrawnego wina400 ml
wody1 łyżeczka suszonego
rozmarynu1 Esencja do
sosu pieczeniowego ciemnego Knorr50 g posiekanych
suszonych pomidorówPRZYGOTOWANIE :W garnku lub na patelni, na której wcześniej przygotowane było
mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę
włoszczyznę. Smażymy tak długo, aż zacznie brązowieć , następnie dodajemy wtedy łyżkę
cukru. Smażymy dalej, aż
cukier ulegnie całkowitej karmelizacji (ma być brązowy, nie czarny ). Wszystko zalewamy
czerwonym winem.Sos gotujemy ok. 10 minut, aż
wino prawie zupełnie odparuje. Dodajemy wtedy
przecier pomidorowy, smażymy chwilę i wlewamy 400 ml
wody. Dodajemy Esencję do sosu, która nada całości wyjątkowy smaki i odpowiednią konsystencję. Wszystko dokładnie mieszamy aż Esencja się rozpuści. Gotujemy około 8-10 minut, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji.Po tym czasie sos przecedzamy przez sitko do mniejszego garnuszka, podajemy posiekany
rozmaryn oraz
pomidory i gotujemy jeszcze przez 1 minutę.Do tak przygotowanego sosu można dodać dwie łyżki
śmietany, jednak ja ich nie dodawałam aby nie zepsuć pięknego koloru sosu.Sos idealnie pasuje do pieczonych i grillowanych
mięs oraz do
steków.
