ßßß
Z tych grzybów,można zrobić wielewymyślnych potraw.Jedną z nich,myślę, że dosyćpopularną,są właśnie flaczki.Prezentuję mój sposób na pyszną zupę z boczniaków.Na wołowinie należyugotować wywar.Gdy woda z mięsem zacznie wrzeć,dodać marchew, seler,pietruszkę, nieco pora i opieczoną cebulę.Nie można zapomnieć też o liściu laurowym, zielu angielskim, soli i pieprzu ziarnistym, albo zamiennie - pepperoni.Kiedy warzywa i mięso będą miękkie, wyjąć je z garnka i dokładnie przecedzić wywar.Warzywa pokroić w kostkę lub w paski, mięso porozrywać wzdłuż włókien na cząstki.Boczniaki umyć, osuszyć, pokroić na cienkie paski.Podsmażyć je na maśle z dwoma rozdrobnionymi ząbkami czosnku i razem z pokrojonymi warzywami oraz mięsem dodać do wywaru.Na patelni ponownie roztopić trochę masła, dosypać mąkę - powstanie zasmażka.Należy rozprowadzić ją zupą, mieszając cały czas by nie powstały grudki.Gdy zawiesina jest gładka i gotowa, wlać ją do garnka.Doprawić gałką muszkatołową, imbirem, kurkumą i majerankiem.Zwykle daję do zupy sporo boczniaków i warzyw, a zasmażkę robię lekką,by nie powstał sos, tylko rodzaj potrawki.Do dania przygotowuję też specjalne grzanki.Miękkie masło łączę z roztartym czosnkiem i koperkiem lub natką pietruszki.Tym razem, dodałam koperek, ponieważ nim ozdabiałam zupę.Powstałą masą smaruję tostowe pieczywo z obu stron i podsmażam na patelni.Szkoda, że robiąc zdjęcie, nie da się uchwycić i zachować zapachu i smaku...