Wykonanie

Z tych
grzybów,można zrobić wielewymyślnych potraw.Jedną z nich,myślę, że dosyćpopularną,są właśnie flaczki.Prezentuję mój sposób na pyszną zupę z boczniaków.Na
wołowinie należyugotować
wywar.Gdy
woda z
mięsem zacznie wrzeć,dodać
marchew,
seler,
pietruszkę, nieco
pora i opieczoną
cebulę.Nie można zapomnieć też o liściu laurowym,
zielu angielskim,
soli i
pieprzu ziarnistym, albo zamiennie - pepperoni.Kiedy warzywa i
mięso będą miękkie, wyjąć je z garnka i dokładnie przecedzić
wywar.Warzywa pokroić w kostkę lub w paski,
mięso porozrywać wzdłuż włókien na cząstki.Boczniaki umyć, osuszyć, pokroić na cienkie paski.Podsmażyć je na
maśle z dwoma rozdrobnionymi ząbkami
czosnku i razem z pokrojonymi warzywami oraz
mięsem dodać do
wywaru.Na patelni ponownie roztopić trochę
masła, dosypać
mąkę - powstanie zasmażka.Należy rozprowadzić ją zupą, mieszając cały czas by nie powstały grudki.Gdy zawiesina jest gładka i gotowa, wlać ją do garnka.Doprawić
gałką muszkatołową,
imbirem,
kurkumą i
majerankiem.Zwykle
daję do zupy sporo boczniaków i warzyw, a zasmażkę robię lekką,by nie powstał sos, tylko rodzaj potrawki.Do dania przygotowuję też specjalne grzanki.Miękkie
masło łączę z roztartym
czosnkiem i
koperkiem lub
natką pietruszki.Tym razem, dodałam
koperek, ponieważ nim ozdabiałam zupę.Powstałą masą smaruję
tostowe pieczywo z obu stron i podsmażam na patelni.Szkoda, że robiąc zdjęcie, nie da się uchwycić i zachować zapachu i smaku...