ßßß Cookit - przepis na Barszczyk czerwony Mamy Haliny

Barszczyk czerwony Mamy Haliny

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 4 porcje)
- 1 kg buraków,
- 2 marchewki (ok. 90g),
- 1 pietruszka (ok. 40g),
- ½ pora (ok. 70g),
- ½ cebuli (ok. 20g)
- plaster selera (ok. 60g),
- 1 jabłko (ok. 180g),
- kilka grzybów,
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek
- 2 łyżki octu (ok. 12g).
- 1,5 l wody.
Sposób przygotowania
1. Wszystkie warzywa obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach.
2. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki.
3. Warzywa, jabłka i grzyby wraz z przyprawami zalewamy wodą i gotujemy ok. 10-15 min.
4. Barszcz przelewamy przez sito i doprawiamy octem.
Barszcz jest bogaty w:
- żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny
- kwas foliowy, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 350 ml
Energia: 63 kcal
Białko: 0,4 g
Tłuszcze: 0 , 4 g
Węglowodany: 14,4g
Błonnik pokarmowy : 0 , 00 , 0 g
Smaczneg o i zdr o we go
Trójko lorowa Tę cza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2014/12/barszczyk-czerwony-mamy-haliny.html