Wykonanie
Składniki(na 4 porcje)- 1 kg
buraków,- 2
marchewki (ok. 90g),- 1
pietruszka (ok. 40g),- ½
pora (ok. 70g),- ½
cebuli (ok. 20g)- plaster
selera (ok. 60g),- 1
jabłko (ok. 180g),- kilka
grzybów,-
przyprawy:
ziele angielskie,
liść laurowy,
sól,
pieprz,
majeranek- 2 łyżki
octu (ok. 12g).- 1,5 l
wody.Sposób przygotowania1. Wszystkie warzywa obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach.2.
Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki.3. Warzywa,
jabłka i
grzyby wraz z
przyprawami zalewamy
wodą i gotujemy ok. 10-15 min.4. Barszcz przelewamy przez sito i doprawiamy
octem.

Barszcz jest bogaty w:- żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny- kwas foliowy, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.Wartość odżywcza jednej porcji:Porcja waży: ok. 350 mlEnergia: 63 kcal
Białko: 0,4 gTłuszcze: 0 , 4 gWęglowodany: 14,4gBłonnik pokarmowy : 0 , 00 , 0 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tę cza