ßßß Cookit - przepis na Pomidorowa z pieczoną papryką i grzankami

Pomidorowa z pieczoną papryką i grzankami

nazwa

Wykonanie

Złapałam fazę na pomidorową :) Mąż się śmieje bo jak byłam z ciąży z Młodym to pomidorowa była przez kilka miesięcy jedynym daniem, po którym nie miałam mdłości. Ale teraz proszę bez podejrzeń bo żadnych rewelacji się nie spodziewamy :D Cóż, zawsze miałam słabość do tej zupy i lubię ją urozmaicać na różne sposoby.
czas przygotowania : 30 minut
składniki na 3 porcje :
3 szkl. odtłuszczonego rosołu drobiowego
1 marchewka z rosołu
po kawałeczku selera i pietruszki z rosołu
1 duża papryka czerwona
1 łyżeczka pomidorów suszonych mielonych
3 łyżki koncentratu pomidorowego 30 % z ziołami Pudliszki
do smaku - sól, odrobina cukru, pieprz ziołowy
2 - 3 bułeczki pszenne, lekko czerstwe
1 łyżka oleju z chili, czosnkiem i bazylią
80 - 100 g sera bałkańskiego
ew. 1 - 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
sposób przygotowania: paprykę umyłam, osuszyłam. W naczyniu żaroodpornym wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C pod grill - piekłam kilkanaście minut aż skórka się zrumieniła a nawet przypaliła. W czasie pieczenia obróciłam ją dwa razy żeby opiekła się równo. Zaraz po upieczeniu włożyłam paprykę do miski i szczelnie przykryłam folią spożywczą, odstawiłam do wystudzenia. Gdy wystygła obrałam ze skórki i usunęłam ze środka pestki.
Rosół zagrzałam dodając 2/3 upieczonej papryki, warzywa z rosołu, koncentrat i pomidory w proszku. Zagotowałam, zmiksowałam i doprawiłam do smaku.
Bułeczki pokroiłam na niezbyt grube kromki. Posmarowałam je cieniutko olejem i opiekłam na patelni grillowej. Ser bałkański zmiksowałam z resztą papryki, nałożyłam na grzanki.
Gorącą zupę wlałam do miseczek, przybrałam pokruszonym serem, świeżymi i suszonymi ziołami. Podałam z grzaneczkami.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/02/pomidorowa-z-pieczona-papryka-i.html