Wykonanie
Złapałam fazę na
pomidorową :) Mąż się
śmieje bo jak byłam z ciąży z Młodym to pomidorowa była przez kilka miesięcy jedynym daniem, po którym nie miałam mdłości. Ale teraz proszę bez podejrzeń bo żadnych rewelacji się nie spodziewamy :D Cóż, zawsze miałam słabość do tej zupy i lubię ją urozmaicać na różne sposoby.

czas przygotowania : 30 minutskładniki na 3 porcje :3 szkl. odtłuszczonego rosołu drobiowego1
marchewka z rosołupo kawałeczku
selera i
pietruszki z rosołu1 duża
papryka czerwona1 łyżeczka
pomidorów suszonych mielonych3 łyżki
koncentratu pomidorowego 30 % z
ziołami Pudliszkido smaku -
sól, odrobina
cukru,
pieprz ziołowy2 - 3 bułeczki pszenne, lekko czerstwe1 łyżka
oleju z
chili,
czosnkiem i
bazylią80 - 100 g
sera bałkańskiegoew. 1 - 2 łyżeczki
jogurtu naturalnegosposób przygotowania:
paprykę umyłam, osuszyłam. W naczyniu żaroodpornym wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C pod grill - piekłam kilkanaście minut aż skórka się zrumieniła a nawet przypaliła. W czasie pieczenia obróciłam ją dwa
razy żeby opiekła się równo. Zaraz po upieczeniu włożyłam
paprykę do miski i szczelnie przykryłam folią spożywczą, odstawiłam do wystudzenia. Gdy wystygła obrałam ze skórki i usunęłam ze środka pestki.

Rosół zagrzałam dodając 2/3 upieczonej
papryki, warzywa z rosołu, koncentrat i
pomidory w proszku. Zagotowałam, zmiksowałam i doprawiłam do smaku.Bułeczki pokroiłam na niezbyt grube kromki. Posmarowałam je cieniutko
olejem i opiekłam na patelni grillowej.
Ser bałkański zmiksowałam z resztą
papryki, nałożyłam na grzanki.Gorącą zupę wlałam do miseczek, przybrałam pokruszonym
serem, świeżymi i suszonymi
ziołami. Podałam z grzaneczkami.