Dziś zaległy wpis Spaghetti bolognese z warzywami. Nie jest to sos z torebki, lecz przygotowany samodzielnie z dodatkiem świeżych warzyw.Składniki:1/2 kg mięsa mielonego1 duża marchewka1 pietruszkakawałek selera2 łyżki koncentratu pomidorowego2 pomidory bez skórkibazyliaoreganoczosneksólpieprzolej do podsmażeniaWykonanie:Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy mięso. Warzywa czyścimy, myjemy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na drugiej patelni, pod koniec smażenia dodajemy koncentrat oraz pokrojone pomidory bez skórki. Mięso oraz warzywa łączymy w garnku, podlewając 1 litrem bulionu i gotować 1 godz. na wolnym ogniu. Przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W razie potrzeby zagęszczamy odrobiną mąki z wodą. Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i polewamy sosem posypujemy startym parmezanem, natychmiast podajemy.Smacznego!