Wykonanie
Bardzo lubię domowy paprykarz.Jest niesamowicie zdrowy i ... niesamowicie pyszny! Jak już zaczyna się jeść, nie sposób sie od niego oderwać. Na blogu jet już przepis na paprykarz z białą
kaszą gryczaną oraz na paprykarz z
ryżem . Obydwa robione na bazie
wędzonej makreli.Dziś mała innowacja - paprykarz z
kaszą jaglaną i
wędzonym łososiem. Niesamowicie delikatny zarówno w konsystencji jak i w smaku.Polecam gorąco.
Składniki: (na dużą porcję)2 kawałki
wędzonego łososia (u mnie filet o wadze ok 200g)2
cebule2
marchewki1
pietruszka1/2 szkl.
kaszy jaglanejsólpieprzsłodka i
ostra paprykacukierketchup (do smaku)200g
koncentratu pomidorowegoolejWykonanie:
Kaszę przepłukujemy na sicie zimną
wodą ok 2-3 minuty. Czynność ta pozwala pozbyć się ewentualnej goryczki. Następnie gotujemy ją na małym ogniu w 1.5 szklance
wody ok 15-20 minut.
Łososia rozdrabniamy widelcem na mniejsze cząstki .
Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na
oleju ze szczyptą
cukru.
Marchewkę i
pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy, a następnie blendujemy wraz z rozdrobnionym
łososiem. Do zblendowanej masy dodajemy
koncentrat pomidorowy,
ketchup,
kaszę,
sól,
pieprz, obie
papryki, przekładamy na patelnię z podsmażoną
cebulką. Mieszamy wszystko i dusimy całość chwilkę, aby smaki wzajemnie przeszły. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Paprykarz najlepszy jest po kilku godzinach od przyrządzenia.