ßßß Cookit - przepis na PAPRYKARZ Z ŁOSOSIA Z KASZĄ JAGLANĄ

PAPRYKARZ Z ŁOSOSIA Z KASZĄ JAGLANĄ

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię domowy paprykarz.
Jest niesamowicie zdrowy i ... niesamowicie pyszny! Jak już zaczyna się jeść, nie sposób sie od niego oderwać. Na blogu jet już przepis na paprykarz z białą kaszą gryczaną oraz na paprykarz z ryżem . Obydwa robione na bazie wędzonej makreli.
Dziś mała innowacja - paprykarz z kaszą jaglaną i wędzonym łososiem. Niesamowicie delikatny zarówno w konsystencji jak i w smaku.
Polecam gorąco.
Składniki: (na dużą porcję)
2 kawałki wędzonego łososia (u mnie filet o wadze ok 200g)
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 szkl. kaszy jaglanej
sól
pieprz
słodka i ostra papryka
cukier
ketchup (do smaku)
200g koncentratu pomidorowego
olej
Wykonanie:
Kaszę przepłukujemy na sicie zimną wodą ok 2-3 minuty. Czynność ta pozwala pozbyć się ewentualnej goryczki. Następnie gotujemy ją na małym ogniu w 1.5 szklance wody ok 15-20 minut. Łososia rozdrabniamy widelcem na mniejsze cząstki . Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na oleju ze szczyptą cukru. Marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy, a następnie blendujemy wraz z rozdrobnionym łososiem. Do zblendowanej masy dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, kaszę, sól, pieprz, obie papryki, przekładamy na patelnię z podsmażoną cebulką. Mieszamy wszystko i dusimy całość chwilkę, aby smaki wzajemnie przeszły. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Paprykarz najlepszy jest po kilku godzinach od przyrządzenia.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/10/paprykarz-z-ososia-z-kasza-jaglana.html