Wykonanie
Jeśli lubicie
wędzoną makrelę, a znudziła wam się jej tradycyjna forma, zapraszam do zrobienia pysznego, domowego paprykarza.Jest on o niebo lepszy niż ten z puszki, a przede wszystkim zrobiony jest z pełnowartościowych składników, a nie z ... hmmm... nie wiadomo czego :) Kromal
razowego chleba albo pełnoziarnista bułeczka z takim domowym paprykarzembędzie świetnym pomysłem na zdrowe i smaczne śniadanie.
Składniki:1 woreczek ugotowanego
białego ryżu2
wędzone makrele1 słoiczek
koncentratu pomidorowego (200g)1 łyżka
ketchupu1 duża
cebula2
marchewki1
pietruszka3 łyżki
olejupapryka ostra i słodka w proszku
pieprz,
sólcukierWykonanie:
Makrelę obieramy z ości i rozdrabniamy widelcem.
Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na
oleju ze szczyptą
cukru.
marchewkę i
pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu ścieramy na tarce na drobnych oczkach.Gdy
cebula się zeszkli dodajemy startą
marchewkę i
pietruszkę, mieszamy. Następnie dodajemy
koncentrat pomidorowy,
ketchup,
ryż,
sól,
pieprz, obie
papryki - mieszamy wszystko i dusimy całość chwilkę, aby smaki wzajemnie przeszły. Na koniec dodajemy rozdrobnioną
makrelę, mieszamy i studzimy. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Serwujemy na kanapkach. Paprykarz najlepszy jest po kilku godzinach od przyrządzenia.