Wykonanie
Nie wiemy czy w dawnej Polsce właśnie taka
szynkę robiono choć kompozycja przypraw jest zbliżona do tych dostępnych i używanych w tamtym okresie. Wiemy natomiast, że jest bardzo pyszna, krucha i soczysta jednocześnie. Będzie cudownie pachniała na waszym świątecznym
stole i zachwyci waszą rodzinę. Przygotowanie jej jest również szybkie i bardzo proste, co w ferworze świątecznych przygotowań jest dużą zaletą.Potrzebujemy:1 kg
szynki wieprzowej bez kości6 łyżek
oleju1 ząbek
czosnkupo 1/2 łyżeczki:
gorczycy,
chili, mielonej
słodkiej papryki,
bazylii,
majeranku,
cukru,
rozmarynu,
szałwii,
oregano,
tymianku i
mięty1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu2 ziarenka
ziela angielskiego i 2
owoce jałowca zmiażdżone w moździerzu
Szynkę myjemy i osuszamy. Wszystkie
zioła i
przyprawy mieszamy z
olejem.
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mieszanki. Mieszamy i nacieramy nią
mięso. Wkładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc, a najlepiej na całą dobę do lodówki.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Następnie
szynkę przekładamy do rękawa bądź związujemy sznurkiem (my związaliśmy). Pieczemy około 1,5 godziny, w połowie czasu przekręcając na drugą stronę. W rękawie prawdopodobnie wystarczy 1 godzina.Smacznego!
MadziaMy użyliśmy sznurka dostępnego w sklepie Dobrej
Kiełbasy, z którą od jakiegoś czasu współpracujemy: KLIKA przy okazji zapraszamy również na Facebookowy fanpage Dobrej
Kiełbasy: KLIK
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)