Wykonanie
Długo szukałem idealnego przepisu na sos do pizzy. Po wielu próbach i nieudanych sosach udało mi się znaleźć taki, który według mnie(i moich
bliskich) idealny. Do dzieła!
Składniki:- 0,5 litra
przecieru pomidorowego- mała
cebula- 1 ząbek
czosnku- 1 płaska łyżeczka
cukru- 1 płaska łyżeczka
soli- szczypta
pieprzu- 2 łyżeczki
oregano- 1 1/2 łyżeczki
bazylii- 1 płaska łyżeczka
majeranku- 1 płaska łyżeczka
tymianku- 1 płaska łyżeczka
rozmarynu- 1 łyżka
oleju do smażeniaSposób przygotowania:Wlewamy
przecier pomidorowy do garnka i stawiamy na małym palniku.Dosypujemy wszystkie
przyprawy i wyciśnięty
czosnek.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni. Po zeszkleniu dodajemy do sosu i całość mieszamy.Sos według oryginalnego przepisu powinien gotować się 2-3 godzin. Ja gotowałem około 45 minut i uważam, że wyszedł przepyszny.Z tej ilości składników otrzymamy sos na 2 duże pizze.