Wykonanie
Kolejna wersja
ziemniaków, której nie można się oprzeć. Bukiet świeżych
ziół oraz pyszna
oliwa,
czosnek i
papryczka chilli sprawiają, że po każdym kęsie macie ochotę na więcej i więcej... I więcej :-)Co będzie potrzebne?2 kg
ziemniaków (nierozpadających się podczas gotowania)1 szklanka
oliwy (najlepiej smakowej domowej roboty)kilkanaście gałązek świeżego
tymianku4 gałązki świeżego
rozmarynu4 gałązki świeżej
szałwiikilkanaście listków świeżej
bazyliikilka listków świeżej
mięty1
papryczka chilli3 ząbki
czosnkusólpieprz+ garnek do gotowania, miska, blender, naczynie do zapieczeniaJak to zrobić?
Ziemniaki obieramy, myjemy, co większe przekrawamy na pół albo cztery części. Wrzucamy do osolonej
wody i gotujemy do miękkości.W międzyczasie
oliwę mieszamy z
ziołami,
czosnkiem i połową papryczki (drugą połowę kroimy na plasterki, tak jak to widać na zdjęciach) i blenderujemy do rozdrobnienia.Ugotowane
ziemniaki mieszamy z
ziołową oliwą, dodajemy
sól i
pieprz do smaku, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku do zezłocenia (ok. 20-30 min, w temp. 180-200 st. C). Można użyć funkcji "grill-góra" - będzie szybciej, niemniej
ziemniaki nie zdążą przejść smakiem zaprawy.Pałaszujemy z ulubionym
mięsem albo
jajkiem sadzonym. Same też smakują cudownie :)Smacznego!!!