ßßß
Kolejna wersja ziemniaków, której nie można się oprzeć. Bukiet świeżych ziół oraz pyszna oliwa, czosnek i papryczka chilli sprawiają, że po każdym kęsie macie ochotę na więcej i więcej... I więcej :-)Co będzie potrzebne?2 kg ziemniaków (nierozpadających się podczas gotowania)1 szklanka oliwy (najlepiej smakowej domowej roboty)kilkanaście gałązek świeżego tymianku4 gałązki świeżego rozmarynu4 gałązki świeżej szałwiikilkanaście listków świeżej bazyliikilka listków świeżej mięty1 papryczka chilli3 ząbki czosnkusólpieprz+ garnek do gotowania, miska, blender, naczynie do zapieczeniaJak to zrobić?Ziemniaki obieramy, myjemy, co większe przekrawamy na pół albo cztery części. Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości.W międzyczasie oliwę mieszamy z ziołami, czosnkiem i połową papryczki (drugą połowę kroimy na plasterki, tak jak to widać na zdjęciach) i blenderujemy do rozdrobnienia.Ugotowane ziemniaki mieszamy z ziołową oliwą, dodajemy sól i pieprz do smaku, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku do zezłocenia (ok. 20-30 min, w temp. 180-200 st. C). Można użyć funkcji "grill-góra" - będzie szybciej, niemniej ziemniaki nie zdążą przejść smakiem zaprawy.Pałaszujemy z ulubionym mięsem albo jajkiem sadzonym. Same też smakują cudownie :)Smacznego!!!



