ßßß



biszkopt:6 jaj (M)szczypta soli do białek3/4 szklanki mąki pszennej tortowej3/4 szklanki cukru2 płaskie łyżki ciemnego kakao1 budyń czekoladowy bez cukru (40 gramowy)1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniado posmarowania:5 łyżek powideł lub kwaśnego dżemumasa budyniowa:2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (razem 80 g)2 kopiaste łyżki masła5 kopiastych łyżek cukru3 szklanki mlekaponcz:1/3 szklanki ostudzonej osłodzonej kawy lub herbaty (można dodać np rum lub brandy)krem orzechowy:250 ml mleka200 gramów zmielonych orzechów włoskich300 gramów miękkiego masła lub margaryny3/4 szklanki cukru pudrupolewa czekoladowa:100 gramów masła lub margaryny3/4 szklanki cukru pudru2 łyżki mleka2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao1 łyżeczka żelatyny + 50 ml ciepłej wodydodatkowo:wiórki kokosowe lub orzechy lub płatki migdałowe do przystrojeniaZaczynamy od biszkoptu.Białka oddzielamy od żółtek, te pierwsze ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy na najwyższych obrotach około 2 minut.Potem dodajemy żółtka, krótko miksujemy na średnich obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, proszek budyniowy oraz kakao, na średnich obrotach miksujemy tylko do połączenia składników (chodzi o to, by nie zaburzyć puszystej struktury ubitych białek).Prostokątną foremkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy do suchego patyczka, u mnie dokładnie 30 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Biszkopt studzimy przez około 20 minut przy uchylonym piekarniku, potem wyjmujemy na blat. Powinien ładnie równiutko wyrosnąć, bez zbędnych górek.Biszkopt studzimy, a potem przecinamy na dwa blaty, na przykład za pomocą metody nitkowej, o której piszę TUTAJ .Spodni blat ciasta smarujemy cieniutko powidłami lub dżemem.
Teraz zabieramy się za budyń.W 1 szklance mleka rozrabiamy proszek budyniowy, pozostałe dwie zagotowujemy z cukrem i masłem, kiedy mleko w garnku zacznie wrzeć wlewamy mieszankę i gotujemy budyń.Gorący(!) rozprowadzamy delikatnie na posmarowanym blacie, przykrywamy wierzchnią warstwą ciasta (natychmiast) i lekko dociskamy.
Następnie nasączamy wybraną wersją ponczu.
Schładzamy w lodówce.Masa orzechowa:Orzechy zagotowujemy z mlekiem i trzymamy na małym ogniu do momentu aż masa będzie gęsta, a mleko mocno się zredukuje (uwaga, caly czas mieszamy, bo łatwo się przypala). Masę schladzamy do temperatury pokojowej.Miękkie masło ewentualnie margarynę ucieramy na puch z cukrem pudrem, następnie dodajemy orzechy i ucieramy energicznie do uzyskania puszystego kremu (w tym momencie sprawdzamy czy krem jest dla nas wystarczająco słodki).


Masę wykładamy na nasączone ciasto i wygładzamy powierzchnię, wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia (około 2 - 3 godzin).Przygotowujemy polewę czekoladową.Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie.Do rondelka wrzucamy masło, wsypujemy cukier puder, kakao, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy po wierzchu ciasta.Na koniec wierzch ciasta ozdabiamy ulubionymi bakaliami.
Schładzamy w lodówce.Smacznego !