ßßß



ciasto kruche:2 szklanki mąki pszennej120 gramów zimnego masła lub margaryny2 duże jaja1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru1 płaska łyżka cukru z waniliąszczypta solimasa budyniowa:6 łyżek cukru1 litr mleka3 paczuszki budyniu czekoladowego bez cukru (razem 120 gramów proszku)masa sernikowa:800 gramów serków waniliowych (można użyć również serka wiaderkowego, ale cukier zwiększamy wtedy do całej szklanki, reszta składników bez zmian)0,5 szklanki cukru + 1 płaska łyżka4 jaja100 gramów stopionego, schłodzonego masła lub margaryny2 paczuszki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (razem 80 g pros zku)szczypta soli do białekwierzch:polewa czekoladowa lub lukier lub po prostu cukier puderSerki waniliowe i jaja wyjmujemy około 3 godzin wcześniej z lodówki by nabrały temperatury pokojowej.Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia, cukrami, wrzucamy zimne masło, siekamy nożem na drobno. Potem wbijamy jaja, zagniatamy dość lepkie ciasto.UWAGA: Ciasta nie wkładamy do lodówki do schłodzenia tylko od razu postępujemy jak dalej.
Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, spód wylepiamy ciastem, odkładamy na bok i zabieramy się za budyń.UWAGA: Dla ułatwienia sobie pracy lepkie ciasto wylepiamy dłońmi oprószonymi mąką.
Z litra mleka odlewamy szklankę, rozpuszczamy w niej dokładnie 3 budynie (masa wychodzi gęsta i żeby mieć pewność, że proszek budyniowy dobrze wymieszamy możemy pomóc sobie mikserem na wolnych obrotach,m tylko nie miksujemy za długo by nie zrobić dużej pianki).Resztę mleka zagotowujemy z cukrem (często mieszamy, bo może się przypalić), kiedy mleko zacznie wrzeć wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę i energicznie mieszając do zgęstnienia gotujemy tradycyjny budyń.
Jeszcze gorący wykładamy delikatnie na surowe ciasto kruche.UWAGA: Żeby budyń był łatwiej rozprowadzalny i odrywał się od łyżki maczajmy ją co chwilkę w szklance z letnią wodą.
Budyń odstawiamy do przestygnięcia.Sernik.Użyłam serków Danio o takiej gramaturze (2x200 g i 1x400g)
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą jasną piankę, krem żółtkowy dodajemy do serków razem z przestudzonym tłuszczem, miksujemy na średnich obrotach miksera do połączenia składników, ale nie dłużej.
Potem do masy wsypujemy proszek budyniowy, znów krótko miksujemy.
Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę serową wylewamy na przestudzony budyń czekoladowy i wyrównujemy powierzchnię.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 55 - 60 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Po wyłączeniu piekarnika nie otwieramy drzwiczek przez 30 minut, następnie lekko je uchylamy na kolejne pół godziny, dopiero potem ciasto wyjmujemy na blat.UWAGA: Aby zapobiec nadmiernemu i nierównomiernemu opadaniu masy serowej jeszcze ciepły sernik (po wyjęciu z piekarnika) obkrawamy od boków foremki, odklejając papier.Po wystygnięciu całkowitym dekorujemy ciasto wg uznania, schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc, smacznego :)