Wykonanie
Bardzo proste ciacho, w którym połączenie smaków jest wszystkim znane i lubiane. Łatwo się je robi i z równie wielką łatwością pochłania, polecam bardzo nawet tym, którzy w pieczeniu wprawy nie mają, ale lubią przekąsić coś słodkiego (własnoręcznie zrobionego) do
kawy :)
ciasto kruche:2 szklanki
mąki pszennej120 gramów zimnego
masła lub
margaryny2 duże
jaja1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia0,5 szklanki
cukru1 płaska łyżka
cukru z
waniliąszczypta
solimasa budyniowa:6 łyżek
cukru1 litr
mleka3 paczuszki budyniu
czekoladowego bez
cukru (razem 120 gramów proszku)masa sernikowa:800 gramów
serków waniliowych (można użyć również
serka wiaderkowego, ale
cukier zwiększamy wtedy do całej szklanki, reszta składników bez zmian)0,5 szklanki
cukru + 1 płaska łyżka4
jaja100 gramów stopionego, schłodzonego
masła lub
margaryny2 paczuszki budyniu
waniliowego lub
śmietankowego bez
cukru (razem 80 g pros zku)szczypta
soli do
białekwierzch:
polewa czekoladowa lub
lukier lub po prostu
cukier puderSerki waniliowe i
jaja wyjmujemy około 3 godzin wcześniej z lodówki by nabrały temperatury pokojowej.
Mąkę przesiewamy z
solą,
proszkiem do pieczenia,
cukrami, wrzucamy zimne
masło, siekamy nożem na drobno.
Potem wbijamy
jaja, zagniatamy dość lepkie ciasto.UWAGA: Ciasta nie wkładamy do lodówki do schłodzenia tylko od razu postępujemy jak dalej.
Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, spód wylepiamy
ciastem, odkładamy na bok i zabieramy się za
budyń.UWAGA: Dla ułatwienia sobie pracy lepkie ciasto wylepiamy dłońmi oprószonymi
mąką.
Z litra
mleka odlewamy szklankę, rozpuszczamy w niej dokładnie 3 budynie (masa wychodzi gęsta i żeby
mieć pewność, że proszek budyniowy dobrze wymieszamy możemy pomóc sobie mikserem na wolnych obrotach,m tylko nie miksujemy za długo by nie zrobić dużej pianki).Resztę
mleka zagotowujemy z
cukrem (często mieszamy, bo może się przypalić), kiedy
mleko zacznie wrzeć wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę i energicznie mieszając do zgęstnienia gotujemy tradycyjny
budyń.
Jeszcze gorący wykładamy delikatnie na surowe ciasto kruche.UWAGA: Żeby
budyń był łatwiej rozprowadzalny i odrywał się od łyżki maczajmy ją co chwilkę w szklance z letnią
wodą.
Budyń odstawiamy do przestygnięcia.Sernik.Użyłam
serków Danio o takiej gramaturze (2x200 g i 1x400g)
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę.
Żółtka ubijamy z
cukrem na puszystą jasną piankę, krem
żółtkowy dodajemy do
serków razem z przestudzonym tłuszczem, miksujemy na średnich obrotach miksera do połączenia składników, ale nie dłużej.
Potem do masy wsypujemy proszek budyniowy, znów krótko miksujemy.
Na końcu dodajemy pianę z
białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę
serową wylewamy na przestudzony
budyń czekoladowy i wyrównujemy powierzchnię.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 55 - 60 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Po wyłączeniu piekarnika nie otwieramy drzwiczek przez 30 minut, następnie lekko je uchylamy na kolejne pół godziny, dopiero
potem ciasto wyjmujemy na blat.UWAGA: Aby zapobiec nadmiernemu i nierównomiernemu opadaniu masy serowej jeszcze ciepły sernik (po wyjęciu z piekarnika) obkrawamy od
boków foremki, odklejając papier.Po wystygnięciu całkowitym dekorujemy ciasto wg uznania, schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc, smacznego :)